Przyprawa Tygodnia: Ziele angielskie całe

28.03.2012
Przyprawa Tygodnia: Ziele angielskie całe

 

 

1

 

 

 

Ziele angielskie całe Prymat ma zniewalający aromat, w którym rozpoznać można nuty kardamonu, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu i wielu innych lubianych przypraw. Całe ziarna dodajemy do mięs, marynat i sosów, a także przyprawiamy słodkie likiery i kompoty. Zielem angielskim zachwycamy się od wieków nie tylko ze względu na walory smakowe i aromatyczne, ale również zdrowotne. Dla polepszenia smaku dodaje się niewielkie ilości ziela angielskiego do budyniów, marynat, ciast świątecznych a także kompotów owocowych i słodkich likierów. Herbata z ziela angielskiego łagodzi nerwobóle, działa antyseptycznie, a także wspomaga trawienie. Wykorzystywane także przez przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny.

 

Przygotowania do Wielkanocy idą pełną parą. Zachęcamy więc do wypróbowania z nami przepisu na aromatyczny pasztet.

 

 

 

Pasztet wielkanocny

 

 

Składniki:

 

Po 50 dag mięsa wieprzowego i cielęcego z łopatki

20 dag surowego boczku

50 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej

1 kajzerka

po 1 cebuli, marchewce (po 10 dag)

2 dag suszonych grzybów

3 jajka

1 Liść laurowy Prymat

4 ziarna Ziela angielskiego całego i Owocu jałowca Prymat

6 ziaren Pieprzu czarnego ziarnistego Prymat

1 łyżeczka Majeranku Prymat

szczypta Gałki muszkatołowej mielonej Prymat

sól, Pieprz czarny mielony Prymat

 

 

2     2     3

 

 

Sposób przygotowania:

 

Grzyby umyć i moczyć w wodzie 2 godz. Mięso umyć i osączyć. Cebule obrać. Marchewkę oczyścić i opłukać. Mięso, boczek, cebulę, marchewkę oraz grzyby dusić 45 min z dodatkiem Liścia laurowego Prymat i reszty przypraw. Pod koniec duszenia włożyć umytą, pokrojoną na kawałki wątróbkę. Uduszone mięso, wątróbkę i boczek wyjąć, a w sosie namoczyć bułkę i odcisnąć. Mięso, boczek wątróbkę, bułkę i warzywa trzykrotnie zemleć, wbić jajka, wsypać przyprawy Prymat i starannie wymieszać.

 

Dno i boki formy wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wyłożyć paskami słoniny. Do formy włożyć masę mięsną, ugniatając ją łyżka, tak aby w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Wyrównać powierzchnię szerokim nożem maczanym w letniej wodzie.

Piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C. Ostudzić, wyjąć z formy i pokroić na plastry.

Udostepnij:

Komentarze (0)

prymat