Każdy z nas może zadbać o własnoręcznie zrobiony cukier waniliowy. Pewnie nie wszyscy wiedzą, że sklepowe półki zasilają substytuty cukru waniliowego – nazwanego przez producentów „cukrem wanilinowym”. Jest on uzyskiwany głównie z rozkładu ligniny (podstawowego składnika drewna) i daleko mu do tego, który można uzyskać domowym sposobem.
Aby więc – tym razem już – kuchenne półki ozdobił cukier waniliowy potrzebne nam będą:
- od 200 do 400 gram cukru (może być to również cukier brązowy)
- 1 laska Wanilii Prymat
- słoik – szczelnie zamykany
Sposób przygotowania:
Wanilię przekrajamy na pół i wyciągamy nasionka. Mieszamy je z cukrem, a pustą laskę dzielimy jeszcze na drobniejsze partie. Tak przygotowany składnik wrzucamy do przygotowanego już cukru z nasionami. Po dokładnym wymieszaniu zamykamy szczelnie w słoiku. Po 2 tygodniach otrzymujemy już pełnowartościowy cukier waniliowy. W tym czasie dobrze jest również, co jakiś czas wstrząsnąć słoikiem w celu lepszego rozprowadzenia wanilii wraz z jej cennym aromatem.
Proste i bardzo praktyczne :).