Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przyprawa Tygodnia: Stek przyprawa gruboziarnista

Przyprawa Tygodnia: Stek przyprawa gruboziarnista

 

 

Steki, czyli filety z najszlachetniejszych części wołowiny to przysmak rodem z Ameryki Południowej. Uznawane są przez koneserów, jak również stuprocentowych mężczyzn za najlepsze danie mięsne. Zaś sam grill to najpopularniejszy i najlepszy sposób na przygotowanie steku. Aby więc wydobyć najlepszy smak szlachetnego mięsa wołowego, wystarczy dodać do niego Stek przyprawę gruboziarnistą Prymat i wrzucić na ruszt.


Stek „lubi” konkretny i zdecydowany smak, dlatego mieszanka Prymat zawiera zioła i przyprawy w odpowiednio grubo młotkowanej i rozdrobnionej postaci. W jej skład wchodzą: papryka słodka, gorczyca biała, majeranek, jałowiec, kolendra, pieprz czarny, rozmaryn, chili, kurkuma, tymianek, ziele angielskie, a także sól, warzywa suszone takie jak czosnek, cebula i marchew.

 

Skoro o stekach mowa, to zapraszamy na wyjątkową ucztę – serwujemy dziś mocno przyprawione steki z polędwicy wołowej z estragonem. Sprawdźcie konicznie ich szczególny smak!

 

 

1 



Steki z polędwicy wołowej z estragonem podane

z torcikiem grillowanych warzyw

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

800 g polędwicy wołowej

Stek przyprawa gruboziarnista Prymat

1 łyżka estragonu

150 ml oliwy z oliwek

1 cukinia

1 bakłażan

3 różnokolorowe papryki

50 g pomidorów suszonych

Grill - przyprawa ziołowa Prymat

50 g prażonych orzeszków piniowych

100 sera mozzarella

Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

 

2    3

 

 

Sposób przygotowania:


Oczyszczoną, umytą i osuszoną polędwicę pokroić na 8 steków, zamarynować w oliwie z oliwek wymieszanej z przyprawą do steku gruboziarnistą, estragonem, solą czosnkową i pieprzem. Odstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

Paprykę upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Gdy skórka się zarumieni przełożyć do miski i dokładnie przykryć folią spożywczą. Po 15 minutach obrać ze skóry i oczyścić z nasion.

Cukinię i bakłażana pokroić w plastry i wraz z papryką zamarynować w oliwie z oliwek i ziołowej przyprawie do grilla. Wszystkie warzywa zgrillować, a następnie ułożyć na blasze do pieczenia w formie torciku, umieszczając na nich plaster sera mozzarella. Przed podaniem wstawić na chwilę do piekarnika, aby ser lekko się roztopił.

Mięso wyjąć z marynaty, a następnie smażyć na grillu przez ok.10 minut. Steki podawać z torcikiem grillowanych warzyw z mozzarellą. Całość skropić oliwą z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi.

cris04 31.05.2012 21:51
Stek pyszny ,ale te torciki mnie bardzo kuszą!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak