Przyprawa Tygodnia: Stek przyprawa gruboziarnista

Steki, czyli filety z najszlachetniejszych części wołowiny to przysmak rodem z Ameryki Południowej. Uznawane są przez koneserów, jak również stuprocentowych mężczyzn za najlepsze danie mięsne. Zaś sam grill to najpopularniejszy i najlepszy sposób na przygotowanie steku. Aby więc wydobyć najlepszy smak szlachetnego mięsa wołowego, wystarczy dodać do niego Stek przyprawę gruboziarnistą Prymat i wrzucić na ruszt.
Stek „lubi” konkretny i zdecydowany smak, dlatego mieszanka Prymat zawiera zioła i przyprawy w odpowiednio grubo młotkowanej i rozdrobnionej postaci. W jej skład wchodzą: papryka słodka, gorczyca biała, majeranek, jałowiec, kolendra, pieprz czarny, rozmaryn, chili, kurkuma, tymianek, ziele angielskie, a także sól, warzywa suszone takie jak czosnek, cebula i marchew.
Skoro o stekach mowa, to zapraszamy na wyjątkową ucztę – serwujemy dziś mocno przyprawione steki z polędwicy wołowej z estragonem. Sprawdźcie konicznie ich szczególny smak!
Steki z polędwicy wołowej z estragonem podane
z torcikiem grillowanych warzyw
Składniki dla 4 osób:
800 g polędwicy wołowej
Stek przyprawa gruboziarnista Prymat
1 łyżka estragonu
150 ml oliwy z oliwek
1 cukinia
1 bakłażan
3 różnokolorowe papryki
50 g pomidorów suszonych
Grill - przyprawa ziołowa Prymat
50 g prażonych orzeszków piniowych
100 sera mozzarella
Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną, umytą i osuszoną polędwicę pokroić na 8 steków, zamarynować w oliwie z oliwek wymieszanej z przyprawą do steku gruboziarnistą, estragonem, solą czosnkową i pieprzem. Odstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Paprykę upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Gdy skórka się zarumieni przełożyć do miski i dokładnie przykryć folią spożywczą. Po 15 minutach obrać ze skóry i oczyścić z nasion.
Cukinię i bakłażana pokroić w plastry i wraz z papryką zamarynować w oliwie z oliwek i ziołowej przyprawie do grilla. Wszystkie warzywa zgrillować, a następnie ułożyć na blasze do pieczenia w formie torciku, umieszczając na nich plaster sera mozzarella. Przed podaniem wstawić na chwilę do piekarnika, aby ser lekko się roztopił.
Mięso wyjąć z marynaty, a następnie smażyć na grillu przez ok.10 minut. Steki podawać z torcikiem grillowanych warzyw z mozzarellą. Całość skropić oliwą z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi.
Komentarze (1)