Przyprawa Tygodnia: Przyprawa do ziemniaków

Cała prawda o ziemniaku, czyli skąd pochodzi i co w sobie zawiera
Ziemniaki przywędrowały do Europy z Ameryki Południowej. Przywieźli je Hiszpanie, którzy w czasie konkwist napotkali między innymi tę właśnie roślinę. Wiek XVI, jest więc przełomowy w historii naszego kontynentu – pojawienie się ziemniaka absolutnie zrewolucjonizowało nasz jadłospis. A jak ziemniak pojawił się w Polsce? Niektóre źródła podają, że ten (wówczas drogocenny) smakołyk został przywieziony do naszego kraju za sprawą królowej Bony. Jak widać, zadomowił się u nas na stałe.
Ziemniak, jaki jest każdy widzi
Przez ostatnie lata jednak demonizowano rolę kartofli, posądzając je o właściwości tuczące. Prawda jest taka, że wszystko, co przygotowujemy w rozsądnych proporcjach i dużej różnorodności jest zdrowe. Nie przejmujcie się więc ziemniaczkami – jedzcie je, bo zawierają także mnóstwo witamin, jak np. A, B1, C, K, E.
źródło: www.sxc.hu
Jak przygotować ziemniaki?
Najlepiej z Przyprawą do ziemniaków Prymat! Ta specjalna kompozycja ziół wydobywa z ziemniaczków wyjątkowo interesujący smak i aromat. Dzięki kolendrze, majerankowi, cząbrowi, kminkowi, paprykom i koprowi ziemniaki nabiorą pełnej wyrazistości smaku. Gwarantujemy, że nie będzie się chciało jeść nic innego :).
Czy wiesz, że…
Czołowymi producentami ziemniaków są: Rosja, Chiny i Polska.
Na kulinarne szaleństwa z użyciem Przyprawy do ziemniaków Prymat dobry będzie poniższy przepis. Polecamy.
Ziemniaki faszerowane
Składniki:
1 kg dużych ziemniaków jednakowej wielkości
40 dag mielonego mięsa wołowego
3 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
1 jajko
2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
1-2 łyżeczki Przyprawy do potraw Kucharek
2 łyżeczki Przyprawy do ziemniaków Prymat
Sól ziołowa Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób podania:
Ziemniaki obrać, umyć, wydrążyć łyżeczką, natrzeć w środku przyprawą do ziemniaków. Mięso wymieszać z jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, pestkami słonecznika, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawą uniwersalną Kucharek i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Wgłębienia w ziemniakach wypełniać farszem, ułożyć je na blasze do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza około 1 godzinę. Podawać z gotowanymi warzywami lub surówką.
Smacznego!
Komentarze (3)