Kuchnia norweska jest jeszcze mało popularna w naszym kraju. Choć sama Norwegia rok rocznie zaczyna przyciągać coraz więcej turystów, to wciąż pozostaje jednak nieodgadnionym zakątkiem świata – zwłaszcza jej sfera kulinarna.
Fakt, że Norwegia otoczona jest przez Morza Północne, Norweskie i Barentsa, sprawia, że głównym produktem są ryby i owoce morza. Kuchnia norweska to przede wszystkim ryby, przyrządzane na setki sposobów: ryby suszone (lutefisk), gotowane, wędzone czy marynowane. Specjałami tej kuchni są oprócz dorsza również śledzie, łosoś i pstrąg, oraz owoce morza. Także homary, kraby, małże oraz świeże krewetki otaczane są kultem na norweskim stole.
Oprócz ryb i owoców morza Norwedzy preferują również mięso reniferów oraz wielorybów. Ich kuchnia obfitujeponadto w produkty mleczne, w tym sery, które były przygotowywane aby przetrwać długą i mroźną zimę. Do tych najbardziej znanych można zaliczyć: Jarlsberg, Ost oraz Geitost (ser kozi).
My za to polecamy w tym dniu śledzia w towarzystwie awokado i pomarańczy oraz pieczonego fileta z łososia z czosnkiem i rozmarynem.
Śledź norweski z awokado, filetowanymi pomarańczami i świeżo siekaną kolendrą
Składniki dla 4 osób:
8 filetów ze śledzia norweskiego
3 wyfiletowane pomarańcze
3 łyżki soku z cytryny
30 ml Aquavitu (norweskiej wódki)
70 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól, cukier, Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
2 obrane i skropione sokiem z cytryny awokado
Dekoracja:
2 garści sałaty frisée
1 sałata radicchio
1 pokrojona w plastry świeża czuszka
1 posiekany pęczek kolendry
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe pokroić na kawałki o szerokości 3 cm. Pomarańcze wyfiletować, pozostawiając sok. Z pozostałego na skórce miąższu wycisnąć sok i połączyć z sokiem powstałym podczas filetowania, sokiem cytrynowym, oliwą z oliwek i Aquavitem. Całość dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Częścią aromatycznego sosu zalać filety śledziowe i odstawić do lodówki (im dłuższy czas marynowania, tym lepszy smak).
Pokrojone w kostkę awokado połączyć z połową filetowanych pomarańczy, porwanymi sałatami, połową czuszki i kolendrą, dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku.
Na tak przygotowanej sałatce ułożyć zamarynowane filety śledziowe, danie udekorować pozostałymi pomarańczami, czuszką, kaparami i listkami świeżej kolendry.
Pieczony filet z łososia norweskiego z czosnkiem i rozmarynem podany na duszonym bobie w sosie śmietanowym
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g fileta z łososia norweskiego bez skóry i ości
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawa do ryb Prymat
2 ząbki czosnku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sok z ½ cytryny
8 małych ugotowanych ziemniaków
4 gałązki świeżego kopru
2 łyżki masła
4 łyżki pomidorów concasse
1 limonka do dekoracji
4 gałązki rozmarynu
Sos:
200 g świeżego bobu
1 cebula
2 łyżki pokrojonego w paseczki bekonu
50 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki tartego sera parmezan
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety z łososia norweskiego umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek, przyprawie do ryb, czosnku, soku z cytryny i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Po zamarynowaniu rybę piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Do wrzącej, osolonej wody z odrobiną cukru dodać bób i gotować przez ok. 10-12 minut. Po ugotowaniu ostudzić i obrać z łupin.
Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, czosnek i bekon, całość podlać białym winem. Po odparowaniu dodać śmietanę, zredukować, a następnie dodać starty parmezan. Powstały sos połączyć z obranym bobem.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła i koperku.
Upieczonego łososia ułożyć na sosie z bobu i posypać pomidorami concasse.
Tak przygotowaną rybę podawać z gotowanymi ziemniakami. Przed podaniem udekorować cząstkami limonki i gałązkami rozmarynu.