To niesamowite, że początki pizzy sięgają, uwaga… starożytnej Grecji. Tam właśnie po raz pierwszy wypiekano okrągłe, płaskie placki, które skrapiano oliwą z oliwek i posypywano ziołami. Z biegiem lat dotarły w końcu w rejony dzisiejszych Włoch. Dopiero w Neapolu zaczęto dodawać do nich pomidory i tu właśnie zyskały swoją oficjalną nazwę - „pizza". Trzeba przyznać, że głównie była przysmakiem ulicy. Zajadali się nią w większości ludzie z najniższych warstw społecznych. To jednak dzięki królowej Małgorzacie Sabaudzkiej zyskała międzynarodową sławę. Tuż po tym, jak nadworny piekarz na prośbę królowej przygotował specjalną pizzę w kolorach włoskiej flagi (zielony – bazylia, biały – mozarella i czerwony – pomidory) jej smak poznały całe Włochy. Z kolei do Stanów Zjednoczonych wypiek ten zawitał dość późno i stało się to dzięki amerykańskim żołnierzom stacjonującym we Włoszech w trakcie II wojny światowej.
Wracając jednak do rzeczywistości. Gdy przymierzamy się do własnych wypieków warto sięgnąć po Przyprawę do pizzy Prymat. Dzięki swej wyjątkowej kompozycji doskonale podnosi ona walory smakowe i zapachowe tej wspaniałej włoskiej potrawy, harmonizując jednocześnie ze smakiem wszelkich składników do niej dodawanych.
Wskazówki:
Zalecamy posypać pizzę przyprawą przed włożeniem jej do piekarnika. Świetnie współgra ze smakiem sosu pomidorowego i mozarelli. Doskonale nadaje się także do wszelkiego rodzaju zapiekanek z serem.
Źródło: Stock sxc.hu
Pizza neapolitańska z salami – Pizza napoletana con salami
Ciasto przygotować według przepisu na pizzę Margheritę.
Składniki:
Obłożenie 4 jajka ugotowane na twardo
10 dag salami
15 dag sera mozzarella lub innego żółtego o łagodnym smaku
5 dag masła
Sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Oregano Prymat
Bazylia Prymat
Przyprawa do pizzy Prymat
Sposób przygotowania:
Jajka i salami pokroić w kostkę, ser w plasterki. Formę do pieczenia średnicy 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć połową ciast. Jajka, salami i ser ułożyć na cieście, posypać solą oraz pieprzem czarnym mielonym Prymat. Dodać szczyptę Bazylii oraz Oregano Prymat. Rozwałkować resztę ciasta i przykryć pizzę. Brzegi górnej i dolnej części ciasta zlepić ze sobą. Całość posypać Przyprawą do pizzy Prymat. Nakryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stop. C. Wyjąć pizzę obracając formę dnem do góry.
Źródło: istock.com