Przyprawa Tygodnia: Pieprz czarny mielony indyjski Prymat

Kiedyś pieprz indyjski był wyceniany na wagę złota. Dziś możesz go wypróbować w swojej kuchni. Lecz uważaj! Pieprz czarny mielony Indyjski Prymat uzależnia niespotykaną nigdzie indziej wyrazistością smaku i piekielnie silnym aromatem.
Pieprz jako przyprawa ostra ma charakter uniwersalny i może być szeroko stosowany do bardzo wielu rodzajów potraw. Ziaren pieprzu w całości używa się do wielu mięs, ryb, zup, sosów, bulionów oraz marynat. Ważne, aby dodać go na początku przyrządzania potrawy, dzięki czemu zdąży się wydobyć jego charakterystyczny, lekko piekący smak.
Pieprz czarny mielony indyjski Prymat wypróbujcie koniecznie do Krewetek królewskich!
Krewetki królewskie z patelni ze szparagami, pomidorami, ziołami i serem złocistym lazur
Składniki:
Porcje dla 4 osób:
600 g krewetek Black Tiger 16/20
2 cebule szalotki
Miąższ z 4 pomidorów
4 ugotowane i pokrojone białe szparagi
4 ugotowane i pokrojone zielone szparagi
Kilka listków świeżej bazylii
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny
½ szklanki białego wina
1 łyżka masła ziołowego
50 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
1 posiekana czuszka
¼ szklanki oliwy z oliwek
Bukiet kolorowych sałat
Sól ziołowa Prymat
Pieprz czarny mielony indyjski Prymat
Sposób przygotowania:
Posiekaną szalotkę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać umyte i oczyszczone z jelita krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z cytryny, ser pleśniowy Lazur Złocisty, białe wino i dusić kolejne 5 minut. Następnie dodać masło ziołowe, świeżą bazylię oraz pokrojone szparagi, doprawić do smaku solą i Pieprzem czarny mielony indyjskim Prymat. Podawać z bukietem kolorowych sałat.
Komentarze (2)