Przyprawa Tygodnia: Pieprz czarny mielony indyjski Prymat

15.03.2012
Przyprawa Tygodnia: Pieprz czarny mielony indyjski Prymat

 

 

 

 

 

Kiedyś pieprz indyjski był wyceniany na wagę złota. Dziś możesz go wypróbować w swojej kuchni. Lecz uważaj! Pieprz czarny mielony Indyjski Prymat uzależnia niespotykaną nigdzie indziej wyrazistością smaku i piekielnie silnym aromatem.

 

 

Pieprz jako przyprawa ostra ma charakter uniwersalny i może być szeroko stosowany do bardzo wielu rodzajów potraw. Ziaren pieprzu w całości używa się do wielu mięs, ryb, zup, sosów, bulionów oraz marynat. Ważne, aby dodać go na początku przyrządzania potrawy, dzięki czemu zdąży się wydobyć jego charakterystyczny, lekko piekący smak. 

 

Pieprz czarny mielony indyjski Prymat wypróbujcie koniecznie do Krewetek królewskich!

 

 

 

 

Krewetki królewskie z patelni ze szparagami, pomidorami, ziołami i serem złocistym lazur

 

 

Składniki:

 

Porcje dla 4 osób:
600 g krewetek Black Tiger 16/20    
2 cebule szalotki
Miąższ z 4 pomidorów
4 ugotowane i pokrojone białe szparagi
4 ugotowane i pokrojone zielone szparagi      
Kilka listków świeżej bazylii 
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku 
Sok z 1 cytryny
½ szklanki białego wina 
1 łyżka masła ziołowego 
50 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
1 posiekana czuszka 
¼ szklanki oliwy z oliwek
Bukiet kolorowych sałat
Sól ziołowa Prymat

Pieprz czarny mielony indyjski Prymat

 

 

 

2         3

 

 

Sposób przygotowania:


Posiekaną szalotkę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać umyte i oczyszczone z jelita krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z cytryny, ser pleśniowy Lazur Złocisty, białe wino i dusić kolejne 5 minut. Następnie dodać masło ziołowe, świeżą bazylię oraz pokrojone szparagi, doprawić do smaku solą i Pieprzem czarny mielony indyjskim Prymat. Podawać z bukietem kolorowych sałat. 

Udostepnij:

Komentarze (2)

cris04 15.03.2012 22:15
A wszystkim się wydaje/mnie też/,ze pieprz to pieprz i nie ma znaczenia skąd pochodzi.
IZABELA29 15.03.2012 21:35
jeszcze go nie używałam
prymat