Przyprawa Tygodnia: papryka słodka

21.06.2012
Przyprawa Tygodnia: papryka słodka

 

 

1

 

2

 

 

 

Uprawy papryki należą do najbardziej rozpowszechnionych na świecie. Do jej głównych producentów należą: Indonezja, Meksyk, Hiszpania, Bułgaria, północna Afryka, Ameryka Południowa oraz Węgry. Wykorzystuje się zarówno owoce dojrzałe, (mogą być wówczas czerwone, pomarańczowe, żółte lub purpurowe), jak i niedojrzałe – zielone. Zależnie od tego, jak dużo nasion i ścianek wewnętrznych strąka zostanie dodanych do produktu końcowego, otrzymuje się łagodniejsze lub ostrzejsze odmiany czerwonego proszku.

 

Papryka słodka mielona Prymat może być używana w kuchni wszechstronnie – do potraw mięsnych, sosów, twarogów, wędlin, sałatek, potraw z ryb, ryżu i drobiu. Jest wyjątkowa ze względu na jednocześnie ostry i słodki smak. Nadaje potrawom nie tylko wyborny smak i aromat, ale też piękną barwę. Przekonacie się o tym przyprawiając nią na przykład niesamowity Chłodnik z czerwonej papryki. Gorrrrąco zachęcamy do przygotowania tego wybornego dania!

 

Więcej o słodkiej papryce znajdziecie na stronie Wirtualnego Doradcy.

 

 

 

Chłodnik z czerwonej papryki

z suszonymi pomidorami, bazylią i świeżo tartym parmezanem

 


Składniki dla 4 osób:


4 świeże czerwone papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
400 ml jogurtu naturalnego
100 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki pokrojonych w paseczki Pomidorów suszonych Smak
2 łyżki świeżo tartych płatków parmezanu
8 listków świeżej bazylii
1 ząbek Czosnku marynowanego Smak
1 łyżka soku z cytryny
Sól czosnkowa, Papryka słodka mielona, Chili pieprz cayenne, Tymianek,  Bazylia Prymat do smaku

 

 

4       5

3    4

 

 

 

Sposób przygotowania:


Umytą i osuszoną paprykę natrzeć oliwą z oliwek, piec ok. 20 minut w temperaturze 200 °C, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po wystudzeniu paprykę pokroić wzdłuż, oczyścić, obrać ze skóry i pokroić w paseczki.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, pokrojony czosnek, tymianek, bazylię oraz słodką paprykę i dusić przez około 10 minut. Całość ostudzić, dodać jogurt i sok z cytryny, a następnie dokładnie zmiksować. Tak przygotowany chłodnik doprawić do smaku i schłodzić w lodówce. Podawać z suszonymi pomidorami, parmezanem i listkami świeżej bazylii.

Udostepnij:

Komentarze (0)

prymat