Przyprawa Tygodnia: Marynata płynna szlachecka Prymat

Z myślą o wszystkich miłośnikach imprez ‘pod chmurką’ przygotowaliśmy cykl grillowych inspiracji. W tym tygodniu proponujemy Marynatę płynną szlachecką Prymat, która jest wprost idealna do wszelkich dań z rusztu.
Marynata szlachecka płynna to bowiem wygodny sposób na wzbogacenie smaku i aromatu potraw mięsnych. Dzięki swojej płynnej konsystencji marynowanie jest zdecydowanie prostsze. Marynata szlachecka to oryginalna kompozycja szlachetnych ziół i pachnących przypraw. Inspirowana staropolską tradycją kulinarną sprawi, że grillowane mięso zyska wyjątkowy smak i aromat tradycyjnego, szlacheckiego mięsiwa, pozostawiając go jednocześnie kruchym i soczystym.
Marynata szlachecka Prymat jest idealna do wołowiny, dziczyzny, cielęciny i baraniny, a także warzyw. Jest od razu po otwarciu gotowa do użycia, nie trzeba mieszać jej z olejem lub oliwą, wystarczy po prostu dokładnie połączyć z mięsem. Zamarynowane w niej kawałki mięs uzyskają pikantną, chrupiącą skórkę, a w środku pozostaną soczyste. Marynata ta doskonale nadaje się również do marynowania warzyw na grilla.
Poniżej smakowita inspiracja na majowy weekend. Smaczneo!
Pikantna pierś z kurczaka z grillowanymi owocami
i sosem miodowym aromatyzowanym chili
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g piersi z kurczaka
70 g Marynaty płynnej szlacheckiej Prymat
½ obranego ananasa
1 mango
Cynamon, Imbir, Pieprz czarny grubo melony Prymat
1 łyżka miodu
Sok z 1 cytryny
12 świeżych truskawek
1 mały pęczek sałaty frisée
Sos:
4 łyżki miodu pszczelego
Sok z 1 limonki
Sos włoski Prymat
Kilka gałązek świeżej mięty
Chili pieprz cayenne Prymat
Sposób przygotowania:
Oczyszczone, umyte i osuszone piersi z kurczaka równomiernie natrzeć z każdej strony Marynatą płynną szlachecką Prymat i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Do miodu pszczelego dodać sok z limonki, łyżeczkę Sosu włoskiego Prymat i posiekaną świeżą miętę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawą Chili pieprz cayenne Prymat.
Mango pokroić w plasterki, a ananasa w krążki, usuwając jego twardy środek. Owoce skropić miodem połączonym z sokiem z cytryny, imbirem, cynamonem i grubo mielonym czarnym pieprzem.
Mięso wyjąć z marynaty i smażyć na grillu - po około 5 minut z każdej ze stron. W trakcie smażenia mięsa, grillować również przygotowane wcześniej owoce.
Na talerzu ułożyć sałatę frisée wymieszaną z cząstkami truskawek, a na niej owoce i pokrojoną w plastry grillowaną pierś z kurczaka. Całość polać sosem miodowym i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (1)