Przyprawa Tygodnia: Marynata płynna szlachecka Prymat

26.04.2012
Przyprawa Tygodnia: Marynata płynna szlachecka Prymat

 

 

7

 

 

8

 

 

Z myślą o wszystkich miłośnikach imprez ‘pod chmurką’ przygotowaliśmy cykl grillowych inspiracji. W tym tygodniu proponujemy Marynatę płynną szlachecką Prymat, która jest wprost idealna do wszelkich dań z rusztu.

 

Marynata szlachecka płynna to bowiem wygodny sposób na wzbogacenie smaku i aromatu potraw mięsnych. Dzięki swojej płynnej konsystencji marynowanie jest zdecydowanie prostsze. Marynata szlachecka to oryginalna kompozycja szlachetnych ziół i pachnących przypraw. Inspirowana staropolską tradycją kulinarną sprawi, że grillowane mięso zyska wyjątkowy smak i aromat tradycyjnego, szlacheckiego mięsiwa, pozostawiając go jednocześnie kruchym i soczystym.

Marynata szlachecka Prymat jest idealna do wołowiny, dziczyzny, cielęciny i baraniny, a także warzyw. Jest od razu po otwarciu gotowa do użycia, nie trzeba mieszać jej z olejem lub oliwą, wystarczy po prostu dokładnie połączyć z mięsem. Zamarynowane w niej kawałki mięs uzyskają pikantną, chrupiącą skórkę, a w środku pozostaną soczyste. Marynata ta doskonale nadaje się również do marynowania warzyw na grilla.

 

Poniżej smakowita inspiracja na majowy weekend. Smaczneo!

 

 

Pikantna pierś z kurczaka z grillowanymi owocami

i sosem miodowym aromatyzowanym chili

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

4 x 160 g piersi z kurczaka

70 g Marynaty płynnej szlacheckiej Prymat

 ½ obranego ananasa

1 mango

Cynamon, Imbir, Pieprz czarny grubo melony Prymat

1 łyżka miodu

Sok z 1 cytryny

12 świeżych truskawek

1 mały pęczek sałaty frisée

 

Sos:

4 łyżki miodu pszczelego

Sok z 1 limonki

Sos włoski Prymat

Kilka gałązek świeżej mięty

Chili pieprz cayenne Prymat

 

 

2           2

 

3           6

 

 

5        

 

 

Sposób przygotowania:

 

Oczyszczone, umyte i osuszone piersi z kurczaka równomiernie natrzeć z każdej strony Marynatą płynną szlachecką Prymat i odstawić na  minimum 2 godziny do lodówki.

Do miodu pszczelego dodać sok z limonki, łyżeczkę Sosu włoskiego Prymat i posiekaną świeżą miętę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawą Chili pieprz cayenne Prymat.

Mango pokroić w plasterki, a ananasa w krążki, usuwając jego twardy środek. Owoce skropić miodem połączonym z sokiem z cytryny, imbirem, cynamonem i grubo mielonym czarnym pieprzem.

Mięso wyjąć z marynaty i smażyć na grillu - po około 5 minut z każdej ze stron. W trakcie smażenia mięsa, grillować również przygotowane wcześniej owoce.

Na talerzu ułożyć sałatę frisée wymieszaną z cząstkami truskawek, a na niej owoce i pokrojoną w plastry grillowaną pierś z kurczaka. Całość polać sosem miodowym i udekorować świeżą miętą.

Udostepnij:

Komentarze (1)

cris04 26.04.2012 19:13
Ale pyszności! No to trzeba wypróbować tę idealną marynatę...
prymat