Przyprawa Tygodnia: Marynata grillowa Prymat

Marynaty są niezwykle ważnym składnikiem przygotowania potraw grillowych. Dzięki nowej, grillowej marynacie Prymat, specjały z rusztu będą o wiele prostsze w przygotowaniu i jeszcze smaczniejsze.
Marynata grillowa płynna Prymat to wygodny i szybki sposób na wzbogacenie smaku i aromatu potraw z grilla. Dzięki płynnej konsystencji marynowanie staje się więc wyjątkowo proste i wygodne. Doprawione i zamarynowane mięsiwo będzie miało smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku zachowa soczystość i wyjątkową kruchość.
Marynata płynna grillowa Prymat jest idealna do wszystkich mięs z rusztu, w tym karkówek, kurczaka, czy wieprzowiny. Doskonale nadaje się również do marynowania warzyw na grilla. Jest nie tylko poręczna, ale również od razu po otwarciu gotowa do użycia. Nie trzeba mieszać jej z olejem lub oliwą, wystarczy po prostu dokładnie połączyć z mięsem.
Aby więc grillowane specjały zachwyciły pełnią smaku wystarczy dodać Marynaty płynnej grillowej, która podkreśli wyjątkowy charakter przysmaków z grilla. Proponujemy wypróbować ją m.in. do Medalionów z polędwicy wołowej z serem pleśniowym.
Medaliony z polędwicy wołowej z serem pleśniowym i grillowanymi warzywami podany z sosem jogurtowym
Składniki dla 4 osób:
800 g polędwicy wołowej
1 op. Marynaty płynnej grillowej Prymat
120 g ulubionego sera pleśniowego
1 cukinia
1 bakłażan
Sól czosnkowa Prymat
½ żółtej papryki
½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
Kilka pomidorów cherry
Przyprawa grill klasyczny Prymat
Sos jogurtowy:
200 ml gęstego jogurtu
Sos sałatkowy grecki Prymat
1 awokado
Sok z ½ cytryny
Kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną, umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem polędwicę wołową pokroić na 8 równych medalionów. W każdym kawałku mięsa zrobić kieszeń i wypełnić ją plastrem sera pleśniowego. Wołowinę zamarynować w Marynacie płynnej grillowej Prymat i odstawić na godzinę do lodówki.
Umytą paprykę piec na grillu do momentu, aż skórka mocno się zrumieni. Następnie każdą paprykę owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu odwinąć paprykę z folii, pokroić na 4 części, obrać ze skórki i oczyścić z nasion.
Cukinię i bakłażana pokroić na plastry grubości 1 cm, oprószyć solą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wszystkie warzywa skropić oliwą z oliwek i oprószyć klasyczną przyprawą do grilla Prymat.
Awokado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i połączyć z jogurtem, Sosem sałatkowym greckim Prymat oraz posiekaną miętą.
Mięso wyjąć z marynaty i smażyć na grillu przez około 5 minut po każdej ze stron. Warzywa przełożyć na aluminiową tackę do grillowania i piec wraz z mięsem.
Grillowane jarzyny ułożyć na talerzach, na nich umieścić soczysty kawałek wołowiny. Danie podawać z sosem jogurtowym i grillowanym chlebem pita.
Komentarze (0)