Jarzyny w cieście – Pakora
Składniki:
2/3 szklanki mączki z grochu (można ją zastąpić mąką kukurydzianą)
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki zmielonego kminku
¼ łyżeczki Chili pieprz cayenne Prymat lub Papryki ostrej Prymat
¼ łyżeczki Imbiru Prymat
¼ łyżeczki Kolendry Prymat
½ szklanki obranych i drobno posiekanych ziemniaków
½ szklanki obranej i drobno posiekanej cebuli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
Mączkę wymieszać z sodą, dolać 5 łyżek wody i starannie utrzeć na gładką masę. Ciasto powinno być gęste. Podczas ucierania dodawać przyprawy, ziemniaki i cebulę. Ciasto bardzo starannie wymieszać. Kłaść łyżką na mocno rozgrzany olej tak jak nasze kluski kładzione. Wybierać łyżką cedzakową, osączać z oleju na bibule. Podawać z mizerią jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań z mięsa.
Do czego jeszcze wykorzystać możemy kolendrę?
Kolendra jest popularnym dodatkiem stosowanym do siekanego mięsa, kiełbas, pieczonych w folii ryb, skorupiaków i gulaszu. Jest doskonała do warzyw strączkowych, kapustnych, korzeniowych oraz papryki i ogórka. Służy także jako przyprawa do pikli oraz ciast. Wielu zakochało się w jej wyrazistym smaku!