Suszone i mielone kłącze imbiru jest stosowane jako dodatek do ciast, herbatników, kisielu, budyniu i różnych sosów. Idealnie komponuje się jako dodatek do pierników, puddingów, pikli i napojów alkoholowych. W kuchni japońskiej używa się go najczęściej w wersji marynowanej.
Imbir mielony lubimy ze względu na palący smak z cytrynowo - słodkawą nutą oraz przyjemny, korzenny aromat. Jego intrygujące właściwości zachwycają każdego miłośnika egzotycznych przypraw. Imbir jest powszechnie dodawany do potraw mięsnych, warzywnych oraz marynat. Dzięki imbirowi wyczarujemy również wyjątkowe danie z krewetkami. Zachęcamy do spróbowania!
KREWETKI BLACK TIGER W IMKBIROWYM CIEŚCIE FRITTO MISTO PODANE ZE SZPARAGAMI, SAŁATKĄ Z OWOCÓW POŁUDNIOWYCH I SOSEM MIODOWO - SOJOWYM
Składniki:
Dla 4 osób:
20 krewetek black tiger
30 g mąki pszennej
Olej do smażenia
150 g białych i zielonych szparagów
1 łyżka upalonych ziaren sezamu
Ciasto:
200 ml mleka
100 g mąki pszennej
100 ml piwa imbirowego
1 jajko
½ łyżeczki Imbiru mielonego Prymat
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sałatka:
1 mango
½ melona
50 g kiełków słonecznika
1 łyżka oliwy z oliwek
1 papryczka chili
Kilka listków świeżej mięty
Sok z ½ limonki
Sos miodowo-sojowy:
150 ml sosu sojowego
1 łyżka miodu
½ łyżeczki sambal oelek
Szczypta Imbiru mielonego Prymat
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotować sos sojowy, gdy odparuje dodać łyżkę miodu, sambal oelek i szczyptę imbiru. Owoce umyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie słupki. Owoce wymieszać z kiełkami, a następnie dodać oliwę z oliwek, posiekaną papryczkę chili, miętę i sok z limonki.
Przygotować gęste ciasto, łącząc wszystkie ww. składniki. Krewetki oprószyć mąką, następnie bardzo dokładnie maczać je w cieście i usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru (każdy rodzaj osobno).
Na sałatce owocowej ułożyć chrupiące krewetki, obok umieścić ciepłe szparagi. Całość skropić miodowo -sojowym i posypać upalonymi ziarnami sezamu.
Smacznego!