Pieprz ma w kuchni bardzo szerokie zastosowanie, a grubo mielony jest bardziej aromatyczny i wyczuwalny w potrawach. Dodaję go w zasadzie do każdej przygotowywanej potrawy. Doskonale komponuje się z różnymi mięsami (wołowiną, jagnięciną, wieprzowiną) i rybami. Do także idealny dodatek do zup, którym nadaje smaku i aromatu. Nie wyobrażam sobie również zimnych i gorących sosów oraz marynat bez dodatku pieprzu. Reasumując – pieprz jest dobrym dodatkiem do każdego dania.
Aby pogłębić smak i aromat pieprzu, wrzucam go na mocno rozgrzaną patelnię, podlewam alkoholem i flambiruję, a dopiero potem dodaję pozostałe składniki sosu. Uwielbiam również steki i carpaccio oprószone grubo mielonym czarnym pieprzem.
Pieprz ma także wiele walorów zdrowotnych – zawiera dużo błonnika, wspomaga proces trawienia, działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Olejki eteryczne, które zawiera są działają rozgrzewająco i są skuteczne w leczeniu przeziębień.