Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przykładamy wagę do smaku

Przykładamy wagę do smaku

Kawa na pierwsze śniadanie, następnie batonik, a na obiad chipsy... Kto z nas może powiedzieć, że zdrowo się odżywia o stałych porach dnia? Czy zawsze mamy czas przygotować wieczorem zdrowy i pożywny posiłek na drugi dzień, czy raczej jemy to co „wpadnie nam w ręce”? Czy jest sposób na to, by ktoś nas wyręczył i zapewnił smaczne menu na cały dzień?

Restauracje z jedzeniem na wagę to doskonała alternatywa dla zabieganych i zapracowanych osób a także tych, które kontrolują swoją wagę dbając o wyznaczone przez dietetyka proporcje czy po prostu lubiących decydować o zawartości talerza.

W tradycyjnych restauracjach bardzo często zdarza się, że zaplanowane menu nie może być indywidualnie modyfikowane poza obszarem tzw. dodatków. Nie ma możliwości zamówienia np. jednego pieroga. Bywa również, że bardzo często trudno nam się zdecydować na to, na co mielibyśmy ochotę wertując kartę menu - najchętniej odrobinę „zamieszalibyśmy” na swoim talerzu, zaspokajając apetyt kilkoma, nawet odmiennymi smakami. Powstrzymuje nas przed tym jedynie strach przed rachunkiem podanym przez kelnera na deser.

W ostatnich latach kulinarna mapa Polski coraz bardziej zapełnia się restauracjami typu casual dining, które od lat cieszą się niezwykłą popularnością w USA i Europie Zachodniej. Ich podstawowe zalety to dobre i urozmaicone jedzenie w przystępnej cenie, możliwość zobaczenia dania przed podaniem i samodzielnego komponowanie własnego posiłku. Takie niesformalizowane podejście do jedzenia nie oznacza wcale, że w restauracjach tych zapomina się o najważniejszej zasadzie posiłku – ma być smacznie, zdrowo i różnorodnie.

Przykładem nowoczesnych lokali casual dining są z pewnością restauracje Olimp, gdzie jedzenie dostępne jest dla klientów na zasadzie szwedzkiego stołu. W pojemnikach chłodzących przechowywane są wszelkiego rodzaju surówki i sałatki, a w podgrzewanych bemarach dania serwowane na ciepło. Atutem takich restauracji na wagę jest to, że wszystkie potrawy są w tej samej, stałej cenie za 100 g. Klient samodzielnie decyduje o kompozycji swojego talerza, a wybór jest tak bogaty, że zarówno wegetarianie, miłośnicy potraw mącznych, ryb czy smakosze mięsa mają w czym wybierać.

Jeśli jeszcze do tej pory nie mieliście okazji odwiedzić restauracji z jedzeniem na wagę, koniecznie musicie nadrobić zaległości. Bez względu na to czy wybierzecie się na śniadanie, wyskoczycie na szybki lunch z opcją na wynos lub zaprosicie rodzinę na niedzielny obiad - będzie to kulinarna przygoda, która stanie się zdrową przyjemnością.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak