Przepisy na tradycyjne dania świąteczne

Prezentujemy przepisy na tradycyjne dania świąteczne:
![]() |
Staropolski barszcz z uszkami
Składniki:1 kg buraków, 0,5 kg włoszczyzny, 120 g jabłek,
|
|
![]() |
|
Zupa grzybowa
Składniki: 5 dag suszony grzybów, 1 mała porcja włoszczyzny bez kapusty, 1 cebula (10 dag), 3 łyżki masła, 1 liść laurowy, 8 ziaren pieprzu ziarnistego Prymat, 3 ziarna ziela angielskiego Prymat, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 kostki warzywno-grzybowe, 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz CAŁY PRZEPIS
|
![]() |
|
Karp w galarecie
Składniki: 1 karp (1,3 kg), 1 marchewka (12 dag), 1 pietruszka (7 dag), 3 dag białej części pora, 1 cebula (10 dag), 10 ziaren pieprzu ziarnistego Prymat, 6 ziaren ziela angielskiego Prymat, 2 liście laurowe Prymat, cukier, sól; do przybrania... CAŁY PRZEPIS
|
![]() |
|
Smażony karp
Składniki: 1 kg karpia, 3 dag mąki, przyprawa do ryb Prymat, tłuszcz do smażenia: najlepiej olej rzepakowy lub sklarowane masło, sól CAŁY PRZEPIS
|
![]() |
|
Tradycyjna kapusta z grzybami
Składniki: 1 kg mało kwaśnej kiszonej kapusty, 10 dag suszonych grzybów, 1 cebula (15 dag), 4 łyżki masła lub lepiej oleju rzepakowego, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej KUCHAREK, 2 liski laurowe Prymat, po 4 ziarna pieprzu kolorowego ziarnistego Prymat i ziela angielskiego Prymat CAŁY PRZEPIS
|
![]() |
|
Wigilijne pierogi z kapustą
Ciasto: 150 g mąki, żółtko, 1 łyżka oleju, sól Farsz: 200 g kiszonej kapusty, 50 g cebuli, 30 g suszonych grzybów, olej, sól, pieprz czarny mielony Prymat, olej do smażenia CAŁY PRZEPIS
|
![]() |
|
Postne śledzie w oliwie Składniki: 60 dag filetów, śledziowych w oleju, 2 cebule (20 dag), 3 kiszone ogórki (25 dag), ½ szklanki oliwy, 1 łyżka natki pietruszki Prymat, pieprz czarny mielony Prymat |
![]() |
|
Tradycyjny kompot z suszonych owoców
Składniki: 30 dag suszonych śliwek bez pestek, po 15 dag suszonych jabłek i gruszek, 3 łyżki cukru, sok z ½ cytryny, 1 laska cynamonu Prymat, 3 goździki Prymat, 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze CAŁY PRZEPIS
|
![]() |
|
Piernik świąteczny z orzechami
Składniki: 0,5 kg mąki, 1 płaska łyżeczkę sody oczyszczonej Prymat, 3 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników Prymat, cukier, 2-3 łyżki wody, 5-10 dag margaryny, 5 jajek, 25 dag miodu, 15 dag rozdrobnionych orzechów CAŁY PRZEPIS
|
Więcej przepisów na dania wigilijne oraz świąteczne można znaleźć w Strefie Przepisów |
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się