Przepis na udane grzybobranie

W tym roku mamy wyjątkowe szczęście do grzybów. W wielu rejonach Polski panuje ich istny wysyp. Jeśli ktoś z Was jeszcze nie wybrał się na grzybobranie to ma niepowtarzalną okazję spróbować swojego szczęścia jeszcze w ten weekend. Pogoda będzie podobno sprzyjać wszystkim zapalonym grzybiarzom.
Grzyby ceniono już w starożytności, gdzie uchodziły za rarytas godny jedynie osób wysoko-urodzonych. Przez wiele lat istniało jednak przeświadczenie, że na te wspaniałe leśne płody składa się jedynie wyborny smak i aromat. Dziś możemy śmiało powiedzieć, że za takimi maślakami, czy podgrzybkami kryje się bogactwo witamin, białka oraz żelaza. Co ciekawe naukowcy dowiedli, że grzyby znacznie pomagają w leczeniu chorób nowotworowych, gdyż wspomagają nasz układ odpornościowy.
Cenne wskazówki:
- Jeśli chcemy pozbyć się uszkodzonego, lub zepsutego grzyba nie wyrzucajmy go. Najlepiej jeśli nadziejemy go na pierwszą z brzegu gałązkę. Po wyschnięciu będzie rozsiewał zarodniki.
- Nie zbierajmy grzybów zarobaczonych i nasiąkniętych wodą.
- Grzyby najlepiej poddawać krótkiej obróbce termicznej. Po długotrwałym smażeniu lub gotowaniu tracą swoje cenne właściwości.
- Suszenie i mrożenie w żaden sposób nie pozbawia grzybów ich walorów odżywczych.
- Zbierajmy grzyby, których spodnia część kapelusza ma strukturę gąbki.
- Lepiej nie zbierać młodych grzybów, ponieważ w ich wczesnym stadium rozwoju trudno rozpoznać, czy mamy do czynienia z egzemplarzem jadalnym, czy trującym.
- Grzyby najlepiej zbierać do kosza. W reklamówce nasze leśne skarby mogą się zaparzyć. Gdy takie grzyby przyrządzimy mogą nam zaszkodzić.
A tu coś na ząb:
Zupa krem z borowików aromatyzowana oliwą truflową
podana z łazankami
Składniki dla 4 osób:
2 łyżki oliwy truflowej
200 g pokrojonych w plastry ugotowanych borowików
½ cebuli pokrojonej w kostkę
2 rozgniecione ząbki czosnku
50 ml winiaku klubowego
800 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietany 36%
Sól, Pieprz ziołowy, Tymianek Prymat do smaku
160 g ugotowanych łazanek
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojone grzyby wraz z cebulą i czosnkiem. Pod koniec smażenia podlać winiakiem, a gdy alkohol odparuje dodać do gotującego się rosołu (kilka grzybów pozostawić do dekoracji). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Gdy grzyby będą miękkie całą zupę dokładnie zmiksować, zabielić śmietaną i ponownie zagotować. Podawać z łazankami i podsmażonymi wcześniej plastrami grzybów.
Przypominamy również o konkursie na sezonowy przepis. Dodajemy przepisy z leŚnymi grzybami:
Szczegóły znajdziecie TUTAJ!
Komentarze (1)