Przepis dnia V: Zupa z soczewicy z chipsami z boczku, odc. 6
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia talerza pożywnej zupy. Jeżeli jest on bogata w pełnowartościowe składniki może zastąpić nawet cały obiad. Taka jest właśnie dzisiejsza zupa z soczewicy - wyjątkowo sycąca i wzbogacona chrupiącymi chipsami z boczku.
Jeżeli chcecie, aby serwowana zupa prezentowała się pięknie na talerzu udekorujmy ją chipsami z boczku, którego plasterki odpowiednio skręcimy przed upieczeniem. Wystarczy 30 minut w piekarniku, aby powstał atrakcyjny dodatek.
Czy wiesz, że... Jeżeli przygotowując zupę chcemy wydobyć wszystkie aromaty z liścia laurowego warto przed wrzuceniem do garnka skruszyć go w dłoniach.
Zupa z soczewicy z chipsami z boczku
Składniki dla 4 osób:
- 1 ziemniak
- 5 plastrów boczku wędzonego
- Połowa cebuli
- 60 g marchewki
- 100 g soczewicy czerwonej
- 60 g selera
- 1 kostka Rosołu warzywnego Kucharek
- Majeranek Prymat
- Liść laurowy Prymat
- Kurkuma Prymat
Dodatkowo: woda 800 ml, olej 30 ml
Przygotowanie:
1 kostkę Rosołu warzywnego rozpuszczamy w miseczce z ciepłą wodą i zostawiamy aż się rozpuści. Następnie zwijamy plastry boczku i kładziemy na blasze na papierze do pieczenia – wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na 30 minut. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej w garnku i podsmażamy wszystkie warzywa. Do warzyw dodajemy liść laurowy, dorzucamy soczewicę, majeranek oraz kurkumę. Następnie dolewamy bulion oraz wodę. Gotujemy około 30 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy chipsy z boczku z piekarnika na ręcznik papierowy, aby odsączyć część tłuszczu.
Zupę podajemy w misce z włożonym do niej chipsem z boczku, możemy udekorować świeżą natką pietruszki.
Komentarze (0)