Przepis dnia V: Zupa z soczewicy z chipsami z boczku, odc. 6

07.09.2015

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia talerza pożywnej zupy. Jeżeli jest on bogata w pełnowartościowe składniki może zastąpić nawet cały obiad. Taka jest właśnie dzisiejsza zupa z soczewicy - wyjątkowo sycąca i wzbogacona chrupiącymi chipsami z boczku.

 

Jeżeli chcecie, aby serwowana zupa prezentowała się pięknie na talerzu udekorujmy ją chipsami z boczku, którego plasterki odpowiednio skręcimy przed upieczeniem. Wystarczy 30 minut w piekarniku, aby powstał atrakcyjny dodatek.

 

Czy wiesz, że... Jeżeli przygotowując zupę chcemy wydobyć wszystkie aromaty z liścia laurowego warto przed wrzuceniem do garnka skruszyć go w dłoniach.

 

Przepis dnia V: Zupa z soczewicy z chipsami z boczku, odc. 6 

 

Zupa z soczewicy z chipsami z boczku

Składniki dla 4 osób:

  • 1 ziemniak
  • 5 plastrów boczku wędzonego
  • Połowa cebuli
  • 60 g marchewki
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 60 g selera
  • 1 kostka Rosołu warzywnego Kucharek
  • Majeranek Prymat
  • Liść laurowy Prymat
  • Kurkuma Prymat

 

Dodatkowo: woda 800 ml, olej 30 ml

Przygotowanie:

1 kostkę Rosołu warzywnego rozpuszczamy w miseczce z ciepłą wodą i zostawiamy aż się rozpuści. Następnie zwijamy plastry boczku i kładziemy na blasze na papierze do pieczenia – wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na 30 minut. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej w garnku  i podsmażamy wszystkie warzywa. Do warzyw dodajemy liść laurowy, dorzucamy soczewicę, majeranek oraz kurkumę. Następnie dolewamy bulion oraz wodę. Gotujemy około 30 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy chipsy z boczku z piekarnika na ręcznik papierowy, aby odsączyć część tłuszczu.

Zupę podajemy w misce z włożonym do niej chipsem z boczku, możemy udekorować świeżą natką pietruszki.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu Przepis dnia codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na dużym ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Udostepnij:

Komentarze (0)

prymat