Przepis dnia V: Zupa grzybowa z kozim serem, odc. 31
Jesienią warto wykorzystać w kuchni leśne skarby. Wystarczy godzina, aby przygotować klarowną i pożywną zupę grzybową z kozim serem. Chcecie poznać sekret jej aromatu i delikatnej, kremowej konsystencji? Zobaczcie w czym on tkwi!
W zależności od czasu i preferencji kulinarnych zupę grzybową z kozim serem można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy wariant zakłada pokrojenie składników w ładną kostkę. W ten sposób uzyskamy płynną konsystencję z dodatkiem wielu warzyw, m.in. marchwi czy ziemniaków. Natomiast druga, szybsza opcja będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie mają czasu. Tutaj wystarczy w dowolny sposób pokroić składniki, a na końcu gotowania wszystko razem zmiksować.
Sekret niezwykłego aromatu tej zupy tkwi w doborze odpowiednich składników. Aksamitna i klarowna konsystencja to zasługa koziego sera, który stanowi doskonały dodatek do całości.
Aby nadać gotowej zupie wyrazistego i żywego koloru, warto posypać ją świeżą natką pietruszki.
Zupa grzybowa z kozim serem
Składniki dla 4 osób:
1 marchewka
0,5 cebuli
150 g grzybów leśnych
1 ząbek czosnku
0,5 selera
80 g koziego sera
2 ziemniaki
Olej słonecznikowy
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść laurowy Prymat
Pieprz czosnkowy Prymat
Bulion grzybowy Kucharek
1,5 litra wody
Przygotowanie:
Cebulę, ziemniaki, marchew, seler i grzyby kroimy w grubą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Rozgrzewamy garnek, dodajemy olej słonecznikowy, wrzucamy cebulę i czosnek, a po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Do garnka dorzucamy 3 liście laurowe i pokrojone grzyby. Zalewamy wodą oraz dodajemy bulion grzybowy w kostce. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Gotujemy około 35 minut do miękkości warzyw.
Podajemy w miseczkach z rozkruszonym kozim serem oraz świeżą natką pietruszki.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się