Przepis dnia V: Wytrawne muffiny z boczkiem i szpinakiem, odc. 30

09.10.2015

 

Szybkie i niezwykle interesująco, bo na słono - zapraszamy na wytrawne muffinki!

 

Muffinki zwykle kojarzą się nam ze słodkimi wypiekami tymczasem warto pójść czasem pod prąd i przygotować je na słono. Taką wytrawną wersję ze szpinakiem i boczkiem z powodzeniem możemy przygotować na spotkanie z przyjaciółmi, a nawet na lunch do pracy. Najwspanialsze jest to, że w zależności od nastroju możemy dowolnie modyfikować dodatki :).

Zapraszamy na wyjątkowy przepis kolejnej z naszych użytkowniczek - Malinka, która gościła w "Przepisie dnia".

 

 

Wytrawne muffiny z boczkiem i szpinakiem

Składniki na 12 muffinów:

  • 2 jajka
  • 0, 5 sztuki cebuli
  • 150 g szpinaku mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • 275 g mąki
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mozzarella
  • Suszone pomidory Smak
  • 250 ml śmietany 36 %
  • 1 szklanka mleka
  • Gałka muszkatołowa Prymat
  • Bazylia otarta Prymat
  • Oregano Prymat
  • Sól morska Prymat
  • Pieprz czarny Prymat
  •  Olej

 

Przygotowanie:

Do mąki wlewamy mleko, dodajemy jajko i proszek do pieczenia. Do mąki dosypujemy oregano i bazylię, wlewamy olej i mieszamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Na drugą patelnię wrzucamy boczek. Do masła na patelni dodajemy cebulę, po krótkim podsmażeniu przekładamy cebulę do rondelka. Na patelnię po podsmażonej cebuli dodajemy masło i wrzucamy mrożony szpinak. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Kroimy mozzarellę na drobne kawałki.

Do szpinaku dodajemy boczek i tłuszcz, który wytopił się z boczku oraz pokrojoną mozzarellę. Nakładamy do foremek w kolejności – ciasto (1,5 łyżki) – farsz – ciasto. Wstawiamy muffiny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na 20-25 minut.

Przygotowujemy sos: do rondelka z podsmażoną cebulką dodajemy śmietanę oraz pokrojone (niezbyt drobno) suszone pomidory. Dosypujemy pieprz do smaku. Czekamy aż śmietana się zredukuje.

Podawać możemy wg uznania – w foremkach z sosem podanym w miseczce obok, bądź też po wyjęciu z foremek muffinki polane sosem.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Udostepnij:

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Olga_SK

12.10.2015 13:28
Pomysł bardzo fajny! Gratulacje :)

Malinka

10.10.2015 22:07
Cieszę się, że pomysł na wytrawne muffinki się podoba :) Serdecznie polecam!

Czarnula666

10.10.2015 20:19
Super pomysł na muffinki :-)

Dorota76

10.10.2015 10:53
świetne na drugie śniadanie

Ania321

10.10.2015 09:38
Ciekawy przepis, w takiej wersji jeszcze nie jadłam muffinek :)

Anonimowy

09.10.2015 19:27
Pychotka, świetny przepis na przywitanie gości, jutro zrobię :) Pozdrawiam
prymat