Przepis dnia V: Wytrawne muffiny z boczkiem i szpinakiem, odc. 30
Szybkie i niezwykle interesująco, bo na słono - zapraszamy na wytrawne muffinki!
Muffinki zwykle kojarzą się nam ze słodkimi wypiekami tymczasem warto pójść czasem pod prąd i przygotować je na słono. Taką wytrawną wersję ze szpinakiem i boczkiem z powodzeniem możemy przygotować na spotkanie z przyjaciółmi, a nawet na lunch do pracy. Najwspanialsze jest to, że w zależności od nastroju możemy dowolnie modyfikować dodatki :).
Zapraszamy na wyjątkowy przepis kolejnej z naszych użytkowniczek - Malinka, która gościła w "Przepisie dnia".
Wytrawne muffiny z boczkiem i szpinakiem
Składniki na 12 muffinów:
- 2 jajka
- 0, 5 sztuki cebuli
- 150 g szpinaku mrożonego
- 1 łyżka masła
- 275 g mąki
- 150 g boczku wędzonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mozzarella
- Suszone pomidory Smak
- 250 ml śmietany 36 %
- 1 szklanka mleka
- Gałka muszkatołowa Prymat
- Bazylia otarta Prymat
- Oregano Prymat
- Sól morska Prymat
- Pieprz czarny Prymat
- Olej
Przygotowanie:
Do mąki wlewamy mleko, dodajemy jajko i proszek do pieczenia. Do mąki dosypujemy oregano i bazylię, wlewamy olej i mieszamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Na drugą patelnię wrzucamy boczek. Do masła na patelni dodajemy cebulę, po krótkim podsmażeniu przekładamy cebulę do rondelka. Na patelnię po podsmażonej cebuli dodajemy masło i wrzucamy mrożony szpinak. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Kroimy mozzarellę na drobne kawałki.
Do szpinaku dodajemy boczek i tłuszcz, który wytopił się z boczku oraz pokrojoną mozzarellę. Nakładamy do foremek w kolejności – ciasto (1,5 łyżki) – farsz – ciasto. Wstawiamy muffiny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na 20-25 minut.
Przygotowujemy sos: do rondelka z podsmażoną cebulką dodajemy śmietanę oraz pokrojone (niezbyt drobno) suszone pomidory. Dosypujemy pieprz do smaku. Czekamy aż śmietana się zredukuje.
Podawać możemy wg uznania – w foremkach z sosem podanym w miseczce obok, bądź też po wyjęciu z foremek muffinki polane sosem.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się