Przepis dnia V: Wiejski kociołek do syta, odc. 5
Często w pośpiechu zapominamy o tym, żeby jeść pełnowartościowe posiłki. Nie potrzeba wiele czasu by przygotować wiejski kociołek, który dostarczy nam niezbędne składniki by nasycić nasz żołądek. Znajduje się w nim wszystko - kawałek mięsa, warzywa, kluseczki...
Do wywaru dodajemy paprykę, pieczarki, groszek zielony i pomidory pelati - dzięki tak różnorodnym warzywom potrawa nabierze kolorów. Danie będzie również idealnie rozgrzewać w nadchodzące jesienne dni.
Wiejski kociołek do syta
Składniki dla 4 osób:
- Szynka wieprzowa – 500 g
- Pieczarki – 500 g
- Papryka czerwona – 1 duża sztuka
- Cebule – 2 duże sztuki
- Zielony groszek – kilka łyżek
- Pomidory pelati – ½ puszki
- Rosół warzywny Kucharek – 2 kostki
- Przyprawa do wieprzowiny Prymat
- Koperek suszony Prymat
- Olej rzepakowy
- Domowe kluseczki – 300 g
Kluseczki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 2-3 łyżki gorącej wody
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Pieczarki obieramy i kroimy je w półplasterki. Mięso kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paseczki. Cebulę kroimy w półplasterki.
Mięso oprószamy przyprawą do wieprzowiny i krótko obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do garnka.
Mięso zalewamy rosołem warzywnym (2 kostki rosołu warzywnego na 4-5 szklanek wody) i gotujemy przez 15 minut.
Paprykę i cebulę podsmażamy chwilę na oleju i przekładamy do mięsa. Na koniec dodajemy pomidory pelati.
Pokrojone wcześniej pieczarki obsmażamy na osobnej patelni przez ok. 15 minut i dokładamy do mięsa z warzywami. Całość gotujemy ok. 45 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy groszek oraz domowe kluseczki i doprawiamy koperkiem.
Całość można doprawić do smaku solą morska i pieprzem czarnym.
Komentarze (1)