Przepis dnia V: Wiejski kociołek do syta, odc. 5

04.09.2015

Często w pośpiechu zapominamy o tym, żeby jeść pełnowartościowe posiłki. Nie potrzeba wiele czasu by przygotować wiejski kociołek, który dostarczy nam niezbędne składniki by nasycić nasz żołądek. Znajduje się w nim wszystko - kawałek mięsa, warzywa, kluseczki... 

Do wywaru dodajemy paprykę, pieczarki, groszek zielony i pomidory pelati - dzięki tak różnorodnym warzywom potrawa nabierze kolorów. Danie będzie również idealnie rozgrzewać w nadchodzące jesienne dni. 

 

Przepis dnia V: Wiejski kociołek do syta, odc. 5

 

Wiejski kociołek do syta

Składniki dla 4 osób:

  • Szynka wieprzowa – 500 g
  • Pieczarki – 500 g
  • Papryka czerwona – 1 duża sztuka
  • Cebule – 2 duże sztuki
  • Zielony groszek – kilka łyżek
  • Pomidory pelati – ½ puszki
  • Rosół warzywny Kucharek – 2 kostki
  • Przyprawa do wieprzowiny Prymat
  • Koperek suszony Prymat
  • Olej rzepakowy
  • Domowe kluseczki – 300 g

 Kluseczki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
 
Sposób przygotowania:

Pieczarki obieramy i kroimy je w półplasterki. Mięso kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paseczki. Cebulę kroimy w półplasterki.

Mięso oprószamy przyprawą do wieprzowiny i krótko obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do garnka.

Mięso zalewamy rosołem warzywnym (2 kostki rosołu warzywnego na 4-5 szklanek wody) i gotujemy przez 15 minut.

Paprykę i cebulę podsmażamy chwilę na oleju i przekładamy do mięsa. Na koniec dodajemy pomidory pelati.

Pokrojone wcześniej pieczarki obsmażamy na osobnej patelni przez ok. 15 minut i dokładamy do mięsa z warzywami. Całość gotujemy ok. 45 minut.

Pod koniec gotowania dodajemy groszek oraz domowe kluseczki i doprawiamy koperkiem.

Całość można doprawić do smaku solą morska i pieprzem czarnym.

Wykonanie wiejskich kluseczek:
Do mąki dodajemy sól, olej, wbijamy jajka i stopniowo dolewając gorącą wodę zagniatamy dość twarde ciasto. Z ciasta toczymy na stolnicy wałeczki.
 
 
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu Przepis dnia codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na dużym ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Udostepnij:

Komentarze (1)

bietka 04.09.2015 19:25
Pyszny ten kociołek i pięknie wygląda :)
prymat