Przepis Dnia V: Tradycyjna zupa z suszonych borowików, odc. 81

22.12.2015

Zupa z suszonych borowików jest jedną z najbardziej tradycyjnych potraw świątecznych. Wywar z suszonych grzybów przywoła na wigilijnym stole aromat i zapach lasu i wprowadzi domowników w wyjątkowy nastrój. To prawdziwa uczta dla zmysłów.

W polskich domach na świątecznym stole dominują dwie zupy – w zależności od regionu jest to barszcz czerwony lub zupa grzybowa. Dzisiaj zatem proponujemy przygotowanie tej drugiej wersji, lecz w nieco unowocześnionej formie. Innowacja dotyczy makaronu – przygotowując na niego ciasto, proponujemy dosypać odrobinę suszonej natki pietruszki. Dzięki temu uzyska on piękny zielony kolor.

Przepis Dnia V: Tradycyjna zupa z suszonych borowików, odc. 81

Składniki dla 5 osób:

150 g grzybów suszonych
200 g mąki pszennej
Jajko
1 duży ugotowany ziemniak
Marchewka
0,5 selera
Liść laurowy Prymat
Natka pietruszki suszona Prymat
Bulion grzybowy Kucharek
2 l wody
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat

Przygotowanie:

Namaczamy suszone grzyby 12 godzin przed przygotowaniem zupy. Rozdrabniamy grzyby w paski. Kroimy marchew w drobną kostkę. Wstawiamy wodę w garnku, wrzucamy grzyby i marchew. Seler kroimy w drobną kostkę. Obieramy ugotowanego ziemniaka ze skóry. Przecedzamy wodę po grzybach przez sitko do zupy. Dodajemy bulion grzybowy (1 kostkę) i rozkruszony liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku.

Przygotowujemy ciasto na makaron: łączymy mąkę pszenną, jajko i trochę wody. Dodajemy sporo suszonej natki pietruszki i sól. Wyrabiamy ciasto rękami. Odstawiamy ciasto, żeby odpoczęło. Wałkujemy ciasto na makaron. Kroimy makaron w cienkie paseczki (można podsypać mąką, żeby się nie sklejały). Wrzucamy makaron do wrzącej osolonej wody, gotujemy około 4 minut. Hartujemy makaron w zimnej wodzie.

Dodajemy do zupy ziemniak. Zupę podajemy z makaronem.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1.

Udostepnij:

Komentarze (3)

mysza620 26.12.2015 20:36
uwielbiam grzybowa
Futka 23.12.2015 14:39
Przepyszna i aromatyczna zupa :)
23.12.2015 10:07
świąteczna smaczna zupka
prymat