Przepis dnia V: Tortellini z dynią i domową ricottą, odc. 15
Urocze pierożki, którymi zajadają się Włosi stają się popularne także i u nas. Podobne do rodzimych uszek zyskują coraz więcej miłośników. Zapraszamy na fuzję polsko – włoskich smaków, czyli Tortellini z dynią i domową ricottą.
Jedna z włoskich legend głosi, że niezwykły kształt tortellini pierożki te zawdzięczają boskiej Wenus. Podobno pewien włoski kucharz zauroczony i jednocześnie zainspirowany widokiem pępka bogini postanowił ulepić z ciasta kształt odpowiadający widokowi, który przez przypadek miał okazję podziwiać. W ten sposób narodziły się tortellini – drobne, fantazyjnie uformowane pierożki z nadzieniem.
Przysmak ten często pojawia się na włoskich stołach w towarzystwie sosu pomidorowego. Dlatego też zwykle tortellini nadziewane są farszem mięsnym, który znakomicie komponuje się z pomidorami. Ich zawartość może być jednak za każdym razem taka, jak podpowiada nam fantazja. Tortellini podaje się czasami np. w wersji wegetariańskiej, np. ze szpinakiem lub serem w delikatnym sosie. Jak się również okazuje doskonale sprawdzają się w zestawieniu z polskimi smakami, jak chociażby dynią, która w połączeniu z serem ricotta daje oryginalne nadzienie. Spróbujcie sami. Na obiad w sam raz :).
Czy wiesz, że.. gałka muszkatołowa jest idealna do potraw z dyni. Dodaje takim potrawom wyrazistości.
Tortellini z dynią i domową ricottą
Składniki dla 5 osób:
- 1 łyżeczka masło
- 80 g parmezanu
- 200 g ricotty
- 400 g dynia (pieczony miąższ)
- 2 jajka
- 500 g mąki pszenna
- Bazylia świeża
- Szałwia świeża
- Gałka muszkatołowa Prymat
- Bazylia otarta Prymat
- Pieprz czarny mielony Prymat
- Dodatkowo: ciepła woda do ciasta
Przygotowanie:
Ciasto: Do mąki dodajemy masło oraz żółtka, mieszamy ręką składniki. Następnie stopniowo dodajemy ciepłą wodę, do momentu aż ciasto będzie gładkie, jednolite i twarde. Ciasto odstawiamy na około 30 minut.
Nadzienie: Upieczoną dynię (pieczemy dynię w folii w 180 stopniach przez około 30 minut) rozdrabniamy widelcem w misce. Dodajemy serek ricotta oraz starty parmezan. Następnie dodajemy przyprawy i świeże zioła.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy na małe kwadraty. Nakładamy farsz i lepimy tortellini.
Na patelni klarujemy masło, dodajemy liście świeżej szałwii i mieszamy. Tortellini wrzucamy do wrzącej wody w garnku na około 1-2 minuty.
Po ugotowaniu podajemy na talerzu polane masłem szałwiowym, posypane tartym parmezanem, udekorowane świeżą bazylią.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.
Komentarze (1)