Przepis dnia V: Skoki z królika z purée z pasternaku i gruszki, odc. 39

22.10.2015

Na polskich stołach najczęściej pojawia się kurczak, ale pamiętajmy, że warto urozmaicać codzienną dietę. Dzieciom również posmakuje delikatne mięso królika. Do przygotowania potrawy najlepsze będą skoki, które są dobrze umięśnione. Mięso podajemy na słodkawym puree z pasternaku lub np. z pietruszki. 

Charakterystyczny zapach mięsa podczas gotowania neutralizujemy mlekiem i cebulką. Całość doprawiamy pieprzem białym mielonym, który idealnie pasuje do jasnych mięs i ryb, a przy tym jest delikatniejszy niż czarny.  

Skoki z królika z purée z pasternaku i gruszki

Składniki dla 2 osób:

  • Cząber Prymat
  • Koperek suszony Prymat
  • Pieprz biały mielony Prymat
  • Pasternak – 1 sztuka
  • Gruszka – 1 sztuka
  • Skoki z królika – 2 sztuki
  • Cebula – ½ sztuki
  • Mleko – 200 ml
  • Sól morska Prymat
  • Olej

Sposób przygotowania:

Z gruszki usuwamy gniazda nasienne, obieramy je ze skóry i kroimy w średniej wielkości kawałki.

Pasternak kroimy w grubą kostkę, cebulę kroimy w pióra.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim skoki z królika.

Na rozgrzany olej na patelni wrzucamy mięso, obsmażamy z każdej strony ok. 2-3 minut, żeby nabrało ładny kolor.

Dodajemy do mięsa pokrojony pasternak i doprawiamy cząbrem, pieprzem białym i świeżo mieloną solą morską i podsmażamy razem.

Następnie dodajemy pokrojoną gruszkę i całość zalewamy mlekiem i gotujemy około 25 minut.Po tym czasie królika wyjmujemy z garnka i przekładamy na talerz.

Resztę składników miksujemy w garnku na purée, a następnie przecieramy je przez sitko, żeby miało gładką konsystencję. Purée doprawiamy suszonym koperkiem.

Skoki z królika podajemy z purée. Danie może ozdobić ulubionymi kiełkami.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mileneczka5

23.10.2015 11:12
danie wyglada pysznie:)

bietka

23.10.2015 10:10
no i teraz już jest wszystko jasne :)
prymat