Przepis dnia V: Schab faszerowany morelami i orzechami włoskimi, odc. 68

03.12.2015

Jeśli znudził się Wam już klasycznie serwowany schab, to przyszła pora, aby pomyśleć nad tym, jak go urozmaicić. Faszerowany morelami i orzechami włoskimi nabierze bardziej wyrazistego charakteru.

Schab pieczony, to jedno z tych dań, które często goszczą na naszych stołach. Pojawiają się podczas niedzielnych obiadów, ale nie brakuje ich też na co dzień. Nic w tym dziwnego, ponieważ schab pieczony zachwyca swoim niesamowitym smakiem, jak też jest prosty w przygotowaniu.

Czasem jednak warto skusić się na mały kulinarny eksperyment, który zamieni klasyczną potrawę w oryginalną i wywołującą zachwyt.

Orzechy włoskie i morele są takimi składnikami, które warto wykorzystać do faszerowania mięs.  Słodkie morele w połączenie z wytrawnymi orzechami sprawią, że przygotowany schab zachwyci Was swoim smakiem.

Tak przygotowane danie można włączyć do świątecznego menu. Podane z ogóreczkami konserwowymi smakuje wybornie.

 

Przepis dnia V: Schab faszerowany morelami i orzechami włoskimi, odc. 68

 

Składniki dla 5 osób:
Schab środkowy – 750 g
Ogóreczki konserwowe Smak
Przyprawa do mięs Prymat
Morele suszone – 6 sztuk
Orzechy włoskie – 40 g
Chrzan tarty Smak
Masło – 1 łyżeczka
Kasza jaglana – 100 g
Olej

Sposób przygotowania:

Schab oczyszczamy z błon. Przygotowujemy marynatę: w miseczce łączymy przyprawę do mięs, dodajemy olej i dokładnie mieszamy.  Rozkrajemy schab wzdłuż, tak aby powstał jak największy płaski kawałek. Morele kroimy w cienkie paseczki, orzechy drobno siekamy. Kilka moreli zostawiamy w całości. Mięso smarujemy marynatą, układamy na całej powierzchni orzechy i pokrojone morele, a następnie zawijamy w roladę. Roladę zawiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną roladę smarujemy dokładnie marynatą i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Przygotowujemy kaszę jaglaną: kaszę płuczemy w wodzie i gotujemy przez ok. 20 minut. Kaszę gotujemy w stosunku 2:1 – 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Następnie do smaku dodajemy masło i kilka rozdrobnionych orzechów. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy odłożone morele i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Schab kroimy w plastry i podajemy z upieczonymi morelami i kaszą jaglaną. Podajemy z chrzanem tartym i ogóreczkami konserwowymi.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Udostepnij:

Komentarze (2)

monikaT83 04.12.2015 20:05
Wygląda obłędnie!
bietka 03.12.2015 21:46
schabik wygląda smakowicie :)
prymat