Przepis Dnia V: Sałatka z buraków, koziego sera i jarmużu, odc. 60

23.11.2015

Buraki, jarmuż i kozi ser – takie połączenie to eksplozja świeżych smaków, zdrowia i kolorów. To na pewno propozycja dla tych, którzy przykładają dużą wagę do spożywania posiłków dietetycznych, niskokalorycznych, lecz jednocześnie niezwykle bogatych w wartości odżywcze.

Buraki i jarmuż to samo zdrowie. Jedząc je, dostarczamy organizmowi potężną dawkę witamin i pierwiastków mineralnych. Surowy jarmuż jest dość twardy, dlatego zaleca się jego sparzenie. Robimy to w osolonym wrzątku, bez przykrycia, tak jak w przypadku wszystkich zielonych warzyw, bogatych w chlorofil. Przed rozpoczęciem przygotowywania sałatki, należy w upiec w piekarniku buraki. Trzecim składnikiem sałatki, bardzo mocno determinującym jej smak, jest kozi ser. Ma on specyficzny bardzo aromatyczny charakter. Jeśli jednak nie przepadacie za nim, do potrawy dodać można każdy inny ser.

Ważnym dodatkiem, który nadaje bardzo interesujący smak naszej sałatce, jest sos, na który składają się: musztarda rosyjska, charakteryzująca się zdecydowaną pikantnością, ocet winny, przyprawy oraz miód, który zdecydowanie złagodzi i osłodzi całość. Do sosu dodajemy sparzoną gorczycę, którą zastąpić można musztardą francuską.

Taka sałatka smakuje idealnie o każdej porze dnia!

Składniki dla 2 osób:

2,3 sztuki buraków pieczonych
Masło
50 g jarmużu
2 łyżki octu winnego
Cytryna
2 łyżki miodu
100 g koziego sera
Musztarda rosyjska Prymat
Tymianek Prymat
Przyprawa do sałatek Prymat
Gorczyca biała Prymat
Olej słonecznikowy Familijny

Przygotowanie:

Sparzamy jarmuż – wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Rozgrzewamy masło na patelni. Upieczone, obrane buraki (buraki w folii pieczemy wcześniej w 135 stopniach przez 1 godzinę) kroimy w nieregularne kawałki, przerzucamy do miski. Wyjmujemy jarmuż z wody, wrzucamy na patelnię z masłem. Przygotowujemy sos: łączymy miód, ocet winny, musztardę rosyjską, odrobinę oleju słonecznikowego. Gorczycę namaczamy w ciepłej wodzie przez około 3 minuty. Dorzucamy jarmuż do buraków, doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy odsączoną gorczycę do sosu. Na jarmuż z burakami rozkruszamy kozi ser. Ścieramy odrobinę skórki z cytryny, polewamy sosem, całość mieszamy. Podajemy na talerzu udekorowanym startą skórką cytryny.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

07.04.2016 16:27
Tą sałatką poczęstowała mnie córka. I byłam zaskoczona ciekawym smakiem. Warto ją spróbować. Już kupiłam ser kozi i buraki.

Ola1984

24.11.2015 21:51
Podobną sałatkę z buraczkami wcinałam wczoraj :) Bardzo smaczna :)

bietka

24.11.2015 11:52
muszę wreszcie spróbować tego jarmużu, bo go jeszcze nie jadłam :)
prymat