Doradca Smaku logoandPrymat logo
PROMOCJA! -10% na ulubione przyprawy z kodem DS10. SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20

Ryba w stylu śródziemnomorskim to danie lekkie, zdrowe, ale przede wszystkim pyszne ze względu na wielość różnych smaków. Wykorzystajmy do niego dowolną białą rybę morską, np. dorsza, mintaja czy mirunę.

 

W programie swój autorski przepis wykonała nasza użytkowniczka wedith1. Serdecznie gratulujemy!

 

Czy wiesz, że ... aby zrównoważyć kwaśny smak pomidorów w sosie wystarczy dodać odrobinę słodyczy w postaci cukru lub startej marchewki.

 

Przepis dnia V: Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami odc. 20

 

Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami

Składniki dla 4 osób:

  •            Dorsz – 500 g
  •            Suszone pomidory Smak – 4 sztuki
  •            Pomidory pelati – 1 puszka
  •            Pomidory świeże– 2 sztuki
  •            Cukier brązowy – 1 łyżka
  •            Czosnek – 1-2 ząbki (w zależności od wielkości)
  •            Oliwki czarne Smak – 100 g
  •            Kapary Smak – 2 łyżki
  •            Ryż – 200 g
  •            Świeża bazylia
  •            Chili pieprz cayenne Prymat
  •            Tymianek Prymat
  •            Pieprz czarny mielony Prymat
  •            Sól morska Prymat

 

Sposób przygotowania:

Rybę kroimy na 4 kawałki i posypujemy chili pieprzem cayenne, pieprzem mielonym i świeżo mieloną solą morską.

Czosnek kroimy w pasterki. Świeże pomidory wkładamy na 2-3 minuty do gorącej wody, a następnie do zimnej. Obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.

Do dużego garnka wlewamy olej z suszonych pomidorów. Na oleju podsmażamy czosnek i dodajemy tymianek (ok. 1 łyżkę). Po chwili dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i smażymy ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy pomidory pelati. Żeby zrównoważyć kwaskowaty smak pomidorów dodajemy cukier i gotujemy.

Suszone pomidory kroimy w paski, oliwki w połówki i dodajemy je do garnka. Następnie dodajemy listki świeżej bazylii

Na górze układamy kawałki ryby i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zleży od grubości ryby. Pod koniec dodajemy 2 łyżki kaparów. Całość można doprawić wg. uznania solą morską i pieprze cz czarnym.

Podajemy z ryżem lub chrupkim pieczywem, ozdabiamy bazylią.

Danie możemy przygotować z dowolną świeżą białą rybą morską np. z mintajem, solą.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Megi 28.09.2015 16:41
super przepis, na pewno próbuję
Małgorzata92 28.09.2015 12:18
Ciekawe zestawienie :)
paulina2157 28.09.2015 12:02
przegapiłam ten odcinek dobrze że tutaj na bieżąco są podane przepisy ;)
wedith1 25.09.2015 19:54
Jak dodamy pomidory pelati to gotujemy ok 3 minut, tak by zagotować pomidory. Pod dodaniu pozostałych składników wraz z rybą od 8 do 15 minut w zależności ok grubości kawałków ryby.
bietka 25.09.2015 19:52
Edyta bardzo udany występ, gratuluję :) a rybka wygląda bardzo smacznie :)
25.09.2015 19:31
Przepis niedokładny, nienapisane ile otować pomidory.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak