Ryba w stylu śródziemnomorskim to danie lekkie, zdrowe, ale przede wszystkim pyszne ze względu na wielość różnych smaków. Wykorzystajmy do niego dowolną białą rybę morską, np. dorsza, mintaja czy mirunę.
W programie swój autorski przepis wykonała nasza użytkowniczka wedith1. Serdecznie gratulujemy!
Czy wiesz, że ... aby zrównoważyć kwaśny smak pomidorów w sosie wystarczy dodać odrobinę słodyczy w postaci cukru lub startej marchewki.
Ryba w pomidorach z oliwkami i kaparami
Składniki dla 4 osób:
- Dorsz – 500 g
- Suszone pomidory Smak – 4 sztuki
- Pomidory pelati – 1 puszka
- Pomidory świeże– 2 sztuki
- Cukier brązowy – 1 łyżka
- Czosnek – 1-2 ząbki (w zależności od wielkości)
- Oliwki czarne Smak – 100 g
- Kapary Smak – 2 łyżki
- Ryż – 200 g
- Świeża bazylia
- Chili pieprz cayenne Prymat
- Tymianek Prymat
- Pieprz czarny mielony Prymat
- Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Rybę kroimy na 4 kawałki i posypujemy chili pieprzem cayenne, pieprzem mielonym i świeżo mieloną solą morską.
Czosnek kroimy w pasterki. Świeże pomidory wkładamy na 2-3 minuty do gorącej wody, a następnie do zimnej. Obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki.
Do dużego garnka wlewamy olej z suszonych pomidorów. Na oleju podsmażamy czosnek i dodajemy tymianek (ok. 1 łyżkę). Po chwili dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i smażymy ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy pomidory pelati. Żeby zrównoważyć kwaskowaty smak pomidorów dodajemy cukier i gotujemy.
Suszone pomidory kroimy w paski, oliwki w połówki i dodajemy je do garnka. Następnie dodajemy listki świeżej bazylii
Na górze układamy kawałki ryby i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zleży od grubości ryby. Pod koniec dodajemy 2 łyżki kaparów. Całość można doprawić wg. uznania solą morską i pieprze cz czarnym.
Podajemy z ryżem lub chrupkim pieczywem, ozdabiamy bazylią.
Danie możemy przygotować z dowolną świeżą białą rybą morską np. z mintajem, solą.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.