Doradca Smaku logoandPrymat logo
PROMOCJA! -10% na ulubione przyprawy z kodem DS10. SPRAWDŹ

Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82

Wigilia to nie tylko smażony karp – to także różne rodzaje ryb w galarecie. Dzisiaj, na przysłowiowe „pięć minut przed wigilią”, proponujemy przygotowanie łososia w galarecie, o którego warto wzbogacić świąteczne menu.

Galaretę przyrządzimy tradycyjnie z żelatyny. Jeżeli chcemy, by miała ciekawy piękny kolor, koniecznie dodajmy kurkumy. Dorzućmy do niej suszonego kopru, jeśli chcemy urozmaicić jej strukturę. W galarecie oprócz łososia zanurzmy fantazyjnie wyciętą marchewkę, przepiórcze jajka, zielony groszek. Danie podawajmy z tartym chrzanem, który jest idealnym dopełnieniem smaku tego rodzaju ryby.

Przepis Dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82

Składniki dla 5 osób:

Łosoś – 1 filet
Chrzan tarty Smak
Koperek suszony Prymat
Kurkuma mielona Prymat
Żelatyna spożywcza Prymat
Groszek zielony – 30 g
Koper świeży – 1 pęczek
Natka pietruszki – 1 pęczek
Marchewka – ½ sztuki
Jajka przepiórcze – 6 sztuk
Liść laurowy Prymat
Pieprz czarny Prymat
Sól morska Prymat

Przygotowanie:

Robimy galaretę – do miski z gorącą wodę wsypujemy 1 łyżeczkę kurkumy oraz żelatynę (w proporcji 6 łyżeczek na 1 litr wody), mieszamy. Obranego ze skóry i ości łososia kroimy w grubsze kawałki. Gotujemy wodę w garnku, dodajemy liście laurowe (jeśli akurat mamy), pieprz i sól.

Robimy rowki w marchewce (żeby w przekroju wyglądała jak kwiatek) kroimy w plasterki. Wrzucamy marchewkę do wody. Ugotowane jajka przepiórcze kroimy na pół. Łososia wkładamy do garnka, gotujemy ok 2-3 minuty z każdej strony. W międzyczasie mieszamy galaretkę, żeby żelatyna nie osiadła.

Świeży koper wkładamy do zimnej wody. Do galarety wsypujemy suszony koper, mieszamy. Wyjmujemy łososia z garnka. Układamy rybę na półmisku (odtwarzając pierwotny kształt ryby przed pokrojeniem). Układamy jajka przepiórcze oraz zielony groszek.

Natkę i koperek również układamy (ale tylko część, resztę ułożymy po zalaniu ryby galaretą). Układamy marchewkowe „kwiatki”. Powoli (łyżką, warstwowo) zalewamy łososia galaretą. Dodajemy resztę koperku.

Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Podajemy z tartym chrzanem.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1.

Maridka19 01.01.2016 20:11
Przepis wart wypróbowania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak