Potrawy z drobiem w roli głównej wcale nie muszą być nudne. Wystarczy skusić się na mały kulinarny eksperyment i połączyć z pozoru niepasujące do siebie składniki. Dzisiaj zabierzemy Was w podróż do Włoch, gdzie poznacie sekret smakowitych roladek z indyka z papryką i … orzechami. Skusicie się na tak apetycznie brzmiące danie?
Niesamowicie pyszne, aromatyczne i syte! Takie właśnie są roladki z indyka nadziewane papryką i orzechami nerkowca. Chociaż z pozoru takie połączenie wydaje się niemożliwe, to jednak efekt finalny zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. Tak przygotowane danie, to kulinarna podróż na południe Europy i wykorzystanie lokalnych przysmaków, takich jak parmezan i orzechy nerkowca, które stanowią główne składniki nadzienia tak przyrządzonego indyka. Aby dodatkowo podkreślić i nadać potrawie wyrazistości, warto gotowe danie polać Sosem pieczeniowym jasnym Kucharek, który sprawi, że roladki wyróżnią się wybornym smakiem i apetycznym wyglądem.
Roladki z indyka z papryką i orzechami
Składniki dla 2 osób:
Liść laurowy Prymat
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
Filet z indyka – 300 g (4 kawałki)
Masło
Kapusta włoska – 1 sztuka
Papryka – 1 sztuka
Parmezan – 60 g
Sos pieczeniowy jasny Kucharek
Orzechy nerkowca – 10 sztuk
Pieprz czarny Prymat
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na ok. 10 minut. Z kapusty odcinamy głąb i kroimy ją w nieregularne kształty. Orzechy nerkowca prażymy na patelni bez tłuszczu przez ok. 5-7 minut. Po uprażeniu rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki. Kawałki mięsa zawijamy w folię do żywności i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plasterki. Po rozbiciu zostawiamy plastry indyka na folii. Przygotowujemy sos: mieszamy sos pieczeniowy z zimną wodą wg. proporcji na opakowaniu. Paprykę wyjmujemy z pieca, oczyszczamy ją z gniazda nasiennego i skóry, a następnie kroimy na 4 kawałki. Wodę, która wycieknie z pieczonej papryki wlewamy do garnka. Plastry mięsa oprószamy przyprawą do indyka. Na każdym układamy kawałek papryki, odrobinę posiekanych nerkowców i odrobinę startego na tarce parmezanu. Całość zwijamy w „cukierka” za pomocą folii do żywności. Po zwinięciu wszystkich roladek z indyka, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojoną kapustę. Doprawiamy przyprawą do bigosu, zielem angielskim mielonym oraz 2-3 rozgniecionymi liśćmi laurowymi. Całość mieszamy. Kapustę podlewamy wodą, po 5 minutach przykrywamy, aby się dogotowała. Po zdjęciu kapusty z ognia dodajemy do niej starty parmezan i odrobinę masła. Kapusta powinna być lekko twarda. Roladki wyjmujemy z piekarnika i odwijamy z folii. Sok z mięsa przelewamy do garnka z wodą z papryki i podgrzewamy. Następnie dodajemy ok. 4 łyżki przygotowanego sosu pieczeniowego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 1 minutę. Jeżeli chcemy uzyskać więcej sosu możemy dodać większą ilość przygotowanego sosu. Kapustę nakładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem i posypujemy pozostałymi orzechami nerkowca. Na nią wykładamy przekrojone na pół roladki i polewamy sosem.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.