Przepis Dnia V: Rolada ze schabu, odc. 64
Ta propozycja to absolutny klasyk w polskiej kuchni, cieszący się niezmiennym powodzeniem i bardzo szybko znikający z talerzy. To jedno z czołowych świątecznych dań, lecz ze względu na wielką smakowitość przygotowujemy je częściej niż raz w roku. Pięknie podane, soczyste i aromatyczne, będzie hitem zarówno podczas uroczystych posiłków, jak i domowej imprezy z przyjaciółmi.
Jak można się przekonać, w przygotowaniu wcale nie jest trudne. Podstawą jest posiadanie ładnego okazałego kawałka schabu oraz kilku niezbędnych dodatków. Nadzienie to przede wszystkim suszone śliwki, które wzbogaci dodatek powideł śliwkowych. Nadadzą one potrawie nutę słodyczy, która doskonale połączy się z aromatem użytych przypraw. Mięso nie wymaga ich dużej ilości – potrzebuje zaledwie kilku, ale umiejętnie zestawionych. My proponujemy doprawić je solą ziołową, białym pieprzem oraz imbirem. W świąteczny nastrój wprawią nas także aromatyczne goździki oraz wino czerwone, w których zapieczono całość.
Jeśli z jakichś powodów danie nie zniknie z talerza w pierwszy dzień, na ciepło, można się nim śmiało zajadać także na zimno ze świeżym dodatkiem ulubionych sałat.
Tym razem schab przyrządziliśmy w oparciu o przepis naszej użytkowniczki Smakołyki Joanny. Polecamy!
Składniki dla 4 osób:
1,5 kg schabu bez kości
2 łyżki powideł śliwkowych
150 g śliwek suszonych
125 ml czerwonego wina
Olej
Imbir mielony Prymat
Goździki całe Prymat
Sól ziołowa Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Przygotowanie:
Oczyszczamy schab i rozcinamy na roladę. Do garnka wlewamy wino i podgrzewamy, dorzucamy suszone śliwki, gotujemy około 30 minut. Schab przyprawiamy solą ziołową, imbirem i białym pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy goździki. Smarujemy schab powidłami śliwkowymi. Wino odlewamy do naczynia żaroodpornego. Przekładamy śliwki z garnka na schab (układamy w odstępach, aby łatwiej było zawijać). Resztę śliwek dodajemy do naczynia żaroodpornego z winem i goździkami. Zawijamy schab, robiąc z niego roladę. Obsypujemy solą ziołową, obsmażamy schab na patelni z olejem. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 210 stopni, a potem przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu, schab kroimy na plastry. Ozdabiamy śliwkami z sosu oraz zieloną pietruszką. Możemy podawać z ziemniakami.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się