Przepis Dnia V: Ragout z fasoli i warzyw jesiennych, Odc. 53
Za oknami i w ogrodach nie sposób nie zauważyć pięknej, ciepłej i mieniącej się kolorami jesieni. Grzechem byłoby nie skorzystać z jej dobrodziejstw i nie przemycić ich na talerze. Nasza propozycja to warzywne ragout, którego podstawą jest trzykolorowa fasola. Danie w pierwszej kolejności zapewne przypadnie do gustu wegetarianom, ze względu na jego bezmięsny charakter.
Ragout to w kuchni francuskiej typ potrawy, której istotą są składniki pokrojone w kawałki regularnej wielkości. Danie może być mięsne, rybne, warzywne, a nawet owocowe. Wszystko zależy od fantazji gotującego. Ragout może być serwowane jako samodzielne danie lub jako dodatek do innego dania. Podobnie jest w przypadku propozycji „Przepisu Dnia”. Czas przygotowania dania jest stosunkowo krótki, jednak pod warunkiem, że mamy wcześniej ugotowaną fasolę. Wszystkie składniki użyte do przygotowania potrawy są niezwykle świeże i mają swój naturalny smak. Jednak aby wydobyć z nich dodatkowe aromaty oraz połączyć wszystko w spójną całość, najlepszym pomysłem jest zastosowanie przyprawy do dań z fasoli. Jest to specjalna kompozycja ziół i mieszanych warzyw, w której harmonijne połączenie odnalazły słodka i ostra papryka, majeranek, sól, czosnek, kolendra oraz czarny pieprz. Jako dopełnienie całości dodajmy oliwki, które uzupełnią smak potrawy o odcień kwaskowości i cierpkości. Zielone wzbogacą paletę barw. Cieszmy się kolorami jesieni na talerzu!
Składniki dla 4 osób:
Majeranek otarty Prymat
Przyprawa do dań z fasoli Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
Fasola kolorowa (czerwona, biała, czarna) – 300 g
Seler – ½ sztuki
Marchewka – 1 sztuka
Por – ½ sztuki
Cebula biała – ½ sztuki
Cebula czerwona – 1 sztuka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Oliwki zielone Smak
Przecier pomidorowy – 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat – 2 łyżeczki
Olej – 2 łyżki
Przygotowanie:
Seler, marchew, cebule, paprykę i pora kroimy w kostkę o mniej więcej podobnej wielkości. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule i pora, po chwili dodajemy pokrojoną paprykę, marchew i seler. Warzywa przesuwamy na jedną stronę garnka, a na drugiej połowie podsmażamy przecier pomidorowy. Po chwili mieszamy wszystkie składniki. Warzywa zalewamy wodą (na wysokość warzyw) i doprawiamy do smaku przyprawą do dań z fasoli, chili, pieprzem cayenne i majerankiem.
Następnie dodajemy ugotowaną fasolę i mieszamy. Fasola przed gotowaniem powinna być namaczana przez ok. 12 godzin. Pod koniec dodajemy 2 łyżki musztardy, kilka pokrojonych na pół oliwek i dusimy jeszcze przez 5 minut. Gotowe ragout wykładamy na głęboki talerz. Możemy je ozdobić ulubionymi ziołami. Danie jest idealne dla wegetarian, ale może też być podane jako dodatek do mięsa.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się