Włosi mają swoje ravioli i tortellini, Chińczycy wontony, Rosjanie pielmieni, a my pierogi. Nigdy się nie nudzą, bo za każdym razem mogą mieć inny farsz. Wszystko zależy od naszego pomysłu. Dziś zapraszamy na wersję pierogów z soczewicą i wędzonym boczkiem.
Na słodko, na słono, pikantne albo łagodne. Świat pierogów rozpościera przed nami niewyczerpane możliwości łączenia smaków. A wszystko po to, by oryginalny smak zamknąć w pysznym i delikatnym cieście. Każdy kto mieni się być miłośnikiem pierogów szczególną uwagę zwraca nie tylko na farsz, ale i ciasto. Musi być wyjątkowo aksamitne i cienkie, aby w pełni cieszyć się ich smakiem. Z pozoru proste, jednak gdy przychodzi do przygotowania ciasta zaczyna się problem. Dlatego pamiętajcie, żeby po wyrobieniu ciasta odłożyć je na około 20 minut i dopiero po upływie tego czasu wypełniać ciasto przygotowanym farszem.
Dziś mamy dla Was propozycję pierogów, które łączą w sobie tradycję wschodniej części Polski, gdzie popularne są właśnie pierogi z soczewicą. Dodany do nich boczek nada im charakteru, a smaku dopełni przygotowany na bazie chrzanu sos. Życzymy smacznego!
Czy wiesz, że zamiast soczewicy możemy dać do farszu kaszę gryczaną lub ciecierzycę.
Pierogi z soczewicą i wędzonym boczkiem
Składniki na 15 pierogów:
- 80 g ugotowanej soczewicy czerwonej
- 1 pęczek szczypiorku
- 100 g boczku wędzonego
- 1 szklanka mąki pszennej
- Jajko
- 50 ml śmietany 36 %
- Cebulka smażona Prymat
- 3 łyżki Kremu chrzanowego Smak
- Olej słonecznikowy Familijny
- Sól morska Prymat
- Pieprz kolorowy Prymat
- Majeranek otarty Prymat
- Cebula suszona Prymat
- Pieprz czarny mielony Prymat
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: do mąki dodajemy jajko, odrobinę ciepłej wody do konsystencji, oleju i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, które po wyrobieniu powinno odstać około 20 minut.
Na patelnię wsypujemy boczek (bez dodawania tłuszczu).
Przygotowujemy sos: w małym garnku podgrzewamy śmietanę z kremem chrzanowym, dodajemy świeżo mielony pieprz kolorowy.
Przygotowujemy farsz: do ugotowanej soczewicy dodajemy majeranek, suszoną cebulkę oraz czarny mielony pieprz. Siekamy drobno szczypiorek, dodajemy do soczewicy.
Wrzucamy soczewicę z dodatkami do boczku na patelni, można doprawić solą i cebulką suszoną do smaku. Odstawiamy patelnię z farszem do wystygnięcia. Posypujemy blat odrobiną mąki i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy kółka z ciasta (możemy do tego użyć np. kubka). Do każdego kółeczka z ciasta nakładamy odrobinę farszu i lepimy pierogi, dokładnie zaklejając brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 4 minut.
Na talerz nakładamy odrobinę sosu, na sos kładziemy pierogi, posypujemy smażoną cebulką oraz świeżym szczypiorkiem.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.