Przepis Dnia V: Pierogi z kaczką i grzybami, odc. 70
Pierogi to jedno z naszych ulubionych dań narodowych. Można powiedzieć, że bez wyjątku kochamy je wszyscy, gdyż każdy odnajdzie dla siebie idealne nadzienie. Dzisiaj coś dla fanów mięsnej wersji pierogów, a zarazem propozycja wykwintnego dania doskonale pasującego na świąteczny stół.
Zarówno kaczka, jak i grzyby, to kwintesencja polskiej kuchni, reprezentującej bogactwo darów natury. Pierogi z tak fantastycznie skomponowanym nadzieniem najlepiej podać ze słodko kwaśnym musem jabłkowym wzbogaconym koprem włoskim, co doda o wyrazistego, lekko anyżowego akcentu. Aby smaki te stanowiły harmonię, należy je uzupełnić przyprawami – wzorowo łączącym się z kaczką majerankiem, pieprzem czarnym, liściem laurowym oraz szczyptą soli morskiej.
Składniki na 20 pierogów:
300 g mąki pszennej
2 jabłka
50 g suszonych grzybów
Jajko
1 sztuka kopru włoskiego
1 ugotowane udko z kaczki
Olej
Liść laurowy Prymat
Majeranek otarty Prymat
Pieprz czarny Prymat
Sól morska Prymat
Masło
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy 12 h przed przygotowaniem potrawy. Wrzucamy je do garnka z gorącą wodą i gotujemy 30 minut. Koper włoski kroimy drobno. W garnku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy koper. Jabłka obieramy, kroimy drobno. Dodajemy do kopru, dusimy wszystkie składniki do miękkości. W międzyczasie możemy podlewać wodą, jeśli za szybko odparuje. Do grzybów dodajemy liść laurowy oraz pieprz do smaku. Przygotowujemy ciasto na pierogi – do 300 g mąki wbijamy jajko, dodajemy odrobię oleju, odrobinę ciepłej wody oraz soli. Jeżeli ciasto jest za gęste, rozrzedzamy je wodą. Wyrabiamy ciasto dłonią, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy do odpoczęcia.
Przygotowujemy farsz: grzyby wcześniej wyjmujemy do przestygnięcia, siekamy bardzo drobno. Bardzo drobno kroimy mięso kaczki. Kaczkę z grzybami łączymy. Drobno siekamy koperek, dodajemy do farszu, dodajemy majeranek. Całość mieszamy, dodajemy odrobinę wody z gotowania grzybów. Rozwałkowujemy ciasto na pierogi. Szklanką wycinamy kółeczka na pierogi. Nakładamy na nie farsz i zawijamy pierogi.
W garnku wstawiamy wodę, na gotującą się wodę wrzucamy gotowe pierogi, delikatnie mieszamy po wrzuceniu (żeby się nie przykleiły do dna) gotujemy 5 minut od wypłynięcia.
Do kopru z jabłkiem dodajemy sól i pieprz, miksujemy na mus.
Nakładamy mus na talerz i na mus kładziemy pierogi, ozdabiamy świeżym koprem.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się