Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Pesto po polsku z oscypkiem, odc. 25

Włoskie pesto bardzo szybko podbiło polskie podniebienia - sekret tkwi w smaku bazylii, która ma bardzo charakterystyczny smak. Jak często jeść jednak można makaron z pesto bazyliowym? Zawsze można zamiast bazylii przygotować pesto z suszonych pomidorów lub... z naszej polskiej pietruszki i oscypka!

W dzisiejszym odcinku programu "Przepis dnia" razem z użytkowniczką naszego serwisu Futką, przygotowaliśmy polskie pesto z pietruszki i oscypka. Smak podkręcił słodki miód gryczany, który jest bardzo intensywny, oraz delikatna musztarda kremska. Sól ziołowa z oregano i bazylią dodała trochę włoskiego posmaku. 

Pamiętajmy by raczej nie podgrzewać pesto pietruszkowego, a w miarę możliwości połączyć go z ciepłym makaronem. Jeśli makaron jest zimny można go jednak delikatnie podgrzać na patelni. 

 

Przepis dnia V: Pesto po polsku z oscypkiem, odc. 25

 

Pesto po polsku z oscypkiem

Składniki dla 3 osób:

Makaron ugotowany – 300 g

Oscypek wędzony – 70 g

Czosnek – 3 ząbki

Orzechy włoskie – 70 g

Natka pietruszki – 2 pęczki

Musztarda kremska Prymat – 2 łyżeczki

Miód gryczany – 1 łyżeczka

Cebula suszona Prymat

Sól ziołowa Prymat

Kminek mielony Prymat

Pieprz czarny Prymat

Olej rzepakowy – 150 ml

 

Sposób przygotowania:

Orzechy włoskie prażymy na patelni bez oleju, do momentu zarumienienia. Po uprażeniu drobno je siekamy.

Oscypek ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

Z natki pietruszki usuwamy łodyżki, zostawiając tylko liście. Pietruszkę z częścią oleju i czosnkiem miksujemy na niezbyt gładką masę w blendrze.

Następnie do blendera dodajemy posiekane orzechy, miód, 2 małe łyżeczki musztardy (lub 1 dużą) i starty oscypek. Doprawiamy do smaku kminkiem, cebulą suszoną oraz solą ziołową. Dodajemy resztę oleju i miksujemy. Pod koniec doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Gotowe pesto przekładamy na patelnię, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy podgrzewając delikatnie.

Makaron z pesto przekładamy na talerze i dekorujemy listkami natki pietruszki.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

 

Futka 06.10.2015 14:33
Bardzo dziękuję :* Pozdrawiam :)
bietka 05.10.2015 11:00
Kasiu gratuluję bardzo fajnego występu, super przepis :)
Megi 05.10.2015 09:40
rewelacyjny przepis
Futka 02.10.2015 19:53
Serdecznie dziękuję za wspaniałą przygodę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak