Włoskie pesto bardzo szybko podbiło polskie podniebienia - sekret tkwi w smaku bazylii, która ma bardzo charakterystyczny smak. Jak często jeść jednak można makaron z pesto bazyliowym? Zawsze można zamiast bazylii przygotować pesto z suszonych pomidorów lub... z naszej polskiej pietruszki i oscypka!
W dzisiejszym odcinku programu "Przepis dnia" razem z użytkowniczką naszego serwisu Futką, przygotowaliśmy polskie pesto z pietruszki i oscypka. Smak podkręcił słodki miód gryczany, który jest bardzo intensywny, oraz delikatna musztarda kremska. Sól ziołowa z oregano i bazylią dodała trochę włoskiego posmaku.
Pamiętajmy by raczej nie podgrzewać pesto pietruszkowego, a w miarę możliwości połączyć go z ciepłym makaronem. Jeśli makaron jest zimny można go jednak delikatnie podgrzać na patelni.
Pesto po polsku z oscypkiem
Składniki dla 3 osób:
Makaron ugotowany – 300 g
Oscypek wędzony – 70 g
Czosnek – 3 ząbki
Orzechy włoskie – 70 g
Natka pietruszki – 2 pęczki
Musztarda kremska Prymat – 2 łyżeczki
Miód gryczany – 1 łyżeczka
Cebula suszona Prymat
Sól ziołowa Prymat
Kminek mielony Prymat
Pieprz czarny Prymat
Olej rzepakowy – 150 ml
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie prażymy na patelni bez oleju, do momentu zarumienienia. Po uprażeniu drobno je siekamy.
Oscypek ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Z natki pietruszki usuwamy łodyżki, zostawiając tylko liście. Pietruszkę z częścią oleju i czosnkiem miksujemy na niezbyt gładką masę w blendrze.
Następnie do blendera dodajemy posiekane orzechy, miód, 2 małe łyżeczki musztardy (lub 1 dużą) i starty oscypek. Doprawiamy do smaku kminkiem, cebulą suszoną oraz solą ziołową. Dodajemy resztę oleju i miksujemy. Pod koniec doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Gotowe pesto przekładamy na patelnię, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy podgrzewając delikatnie.
Makaron z pesto przekładamy na talerze i dekorujemy listkami natki pietruszki.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.