Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19
Pęczotto to szybki pomysł na sycący i dodający energii obiad. Z jednej strony przepis jest inspirowany kuchnią włoską ze względu na dodanie suszonych pomidorów, ale oprócz tego jest w nim wiele składników kuchni polskiej, m.in. wracająca do łask kasza pęczak.
Czy wiesz, że... kaszę pęczak musimy przepłukać wodą przed gotowaniem.
Pęczotto z borowikami
Składniki dla 2 osób:
- Kasza pęczak – 100 g
- Leśne grzyby – 50 g
- Marchew – 2 sztuki
- Cebula – ¼ sztuki
- Suszone pomidory Smak – kilka sztuk
- Serek kremowy – 60 g
- Białe wino – 100 ml
- Masło – 50 g
- Olej rzepakowy Familijny
- Oregano suszone Prymat
- Bazylia otarta Prymat
- Zioła prowansalskie Prymat
- Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
- Sól morska Prymat
- Woda
Sposób przygotowania:
Marchewkę i cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidory suszone w paski.
Na podgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę, marchew, grzyby leśne. Po chwili dodajemy pomidory suszone.
Wypłukany wcześniej pęczak dodajemy do warzyw. Całość zalewamy białym winem.
Dodajemy przyprawy: oregano, bazylię, zioła prowansalskie. Całość doprawiamy do smaku świeżo mieloną sola i pieprzem.
Kiedy wino odparuje, podlewamy wodą i gotujemy około 10-12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy serek kremowy i masło.
Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.
Komentarze (6)