Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19

24.09.2015

 

Pęczotto to szybki pomysł na sycący i dodający energii obiad. Z jednej strony przepis jest inspirowany kuchnią włoską ze względu na dodanie suszonych pomidorów, ale oprócz tego jest w nim wiele składników kuchni polskiej, m.in. wracająca do łask kasza pęczak.

 

 

Czy wiesz, że... kaszę pęczak musimy przepłukać wodą przed gotowaniem.

 

Przepis dnia V: Pęczotto z borowikami odc. 19

 

Pęczotto z borowikami

Składniki dla 2 osób:

  • Kasza pęczak – 100 g
  • Leśne grzyby – 50 g
  • Marchew – 2 sztuki
  • Cebula – ¼ sztuki
  • Suszone pomidory Smak – kilka sztuk
  • Serek kremowy – 60 g
  • Białe wino – 100 ml
  • Masło – 50 g
  • Olej rzepakowy Familijny
  • Oregano suszone Prymat
  • Bazylia otarta Prymat
  • Zioła prowansalskie Prymat
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
  • Sól morska Prymat
  • Woda

 

Sposób przygotowania:

Marchewkę i cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidory suszone w paski.

Na podgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę, marchew, grzyby leśne. Po  chwili dodajemy pomidory suszone.

Wypłukany wcześniej pęczak dodajemy do warzyw. Całość zalewamy białym winem.

 Dodajemy przyprawy: oregano, bazylię, zioła prowansalskie. Całość doprawiamy do smaku świeżo  mieloną sola i pieprzem.

Kiedy wino odparuje, podlewamy wodą i gotujemy około 10-12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy serek kremowy i masło.

Podajemy ze świeżą natką pietruszki.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Udostepnij:

Komentarze (6)

Monika-twin 29.09.2015 13:11
SUPER PRZEPIS.
Czarnula666 25.09.2015 16:37
Mniam.. musze zrobić ! :)
wedith1 25.09.2015 16:28
Grzybowe pęczotto jest pyszne! Fajny pomysł z tym serkiem :)
bietka 25.09.2015 11:25
to pęczotto musi być bardzo smaczne :)
Doradca Smaku 25.09.2015 08:30
@Anonimie, na ryku dostępnych jest wiele marek proponujących serki kremowe. Możesz wybrać dowolny. Taki serek musi mieć dość sporą zawartość tłuszczu, a w konsystencji być gładki, gdyż często stosuje się go do rozsmarowywania.
24.09.2015 19:32
Jaki serek kremowy?
prymat