Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50

06.11.2015

Brzmi niewiarygodnie, ale smakuje wybornie. Chociaż połączenie pączków z jagodziankami wydaje się z pozoru niemożliwe, to jednak efekt finalny takiego eksperymentu jest naprawdę pyszny.

Pączki w tradycyjnej postaci znane były już w Starożytnym Rzymie, a spożywano je głównie podczas obchodów  zimowo-wiosennych. Również u nas pączki kojarzą się przede wszystkim z okresem karnawału, w którego ostatnim tygodniu wypada tzw. Tłusty Czwartek. W pierwotnej wersji nie były przygotowywane na słodko, lecz na słono, a nadziewane były m.in. słoniną. Dzisiejsze pączki mają głównie słodkie nadzienie, na przykład z marmoladą, czy budyniem.

Jeśli jesteście prawdziwymi smakoszami słodkości, to skuście się na to, aby puścić w kuchni wodze fantazji i połączyć ze sobą dwa różne bieguny. Pączko-jagodzinaki z borówką amerykańską przygotowane na budyniu brzmią co prawda niewiarygodnie, ale efekt końcowy takiego połączenia jest niezwykle pyszny.

 

Przepis dnia V: Pączko-jagodzianki na budyniu, odc. 50

Pączko-jagodzianki na budyniu

Składniki na 25 pączków:
Przyprawa do piernika Prymat
Cynamon mielony Prymat
Wanilia laski Prymat
Mąka pszenna – 1 kg i 1 łyżka na zaczyn
Drożdże – 100 g
Budyń waniliowy – 1 opakowanie
Spirytus – 2 łyżki
Borówka amerykańska – 600 g
Cytryna – 1 sztuka
Jajka – 8 sztuk
Cukier – 1 szklanka i 1 łyżka na zaczyn
Cukier puder – 500 g
Masło – 200 g
Mleko – 2 i ¼ szklanki
Bułka tarta Prymat
Olej – 2 l


Sposób przygotowania:
Przygotowujemy budyń: Proszek budyniowy mieszamy z ½ szklanki mleka. 1 szklankę mleka wlewamy do garnka, dodajemy ziarna z laski wanilii oraz laskę i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy rozmieszany z mlekiem proszek, ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy zaczyn: drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy ¼ szklanki letniego mleka, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki pszennej. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy na 10-15 minut.
Żółtka oddzielamy od jajek. Do żółtek dodajemy szklankę cukru i miksujemy na gładką masę. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy do niego ½ szklanki mleka i podgrzewamy razem. Do 1 kg mąki dodajemy łyżeczkę cynamonu i 1 łyżkę przyprawy do piernika. Następnie dodajemy startą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny, budyń i masło z mlekiem.
Cały czas mieszając, dodajemy zaczyn, a następnie zagniatamy ciasto dłońmi. Do ciasta dodajemy zmiksowane żółtka i wyrabiamy dłońmi do uzyskania jednolitej masy (ciasto musi odchodzić od dłoni i miski). Na koniec dodajemy 2 łyżki spirytusu. Dobrze wyrobione ciasto zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.
Przygotowujemy farsz do pączków: do miski wsypujemy ok. 1 łyżkę bułki tartej, ok. 1 łyżkę cukru pudru oraz borówki amerykańskie i mieszamy. Przygotowujemy lukier: łączymy sok z 1 cytryny z cukrem pudrem i ok. 1 ½ łyżeczki cynamonu. Kiedy ciasto wyrośnie, obtaczamy dłonie w mące i formujemy pączki, zagniatając farsz do środka. Olej rozgrzewamy powoli w garnku (do temperatury 165-175 stopni). Pączki smażymy po 5 minut z każdej strony i odsączamy na ściereczce. Następnie polewamy lukrem i ozdabiamy resztą borówek amerykańskich.


Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Udostepnij:

Komentarze (3)

mileneczka5 11.11.2015 22:02
smaczne pączki:)
Ewa 08.11.2015 04:17
Dzięki Bietka i czekam na Twój odcinek ;)
bietka 07.11.2015 08:34
na żywo te pączki wyglądały bardzo apetycznie, gratuluję Ewa :)
prymat