Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51

Omlet to świetna propozycja ciepłego i pożywnego śniadania. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Już po chwili można cieszyć się pysznym posiłkiem, który dostarczy masę energii i zapewni dobry udany dzień. Kto z nas nie jadł omletów i nie zachwycał się ich puszystą konsystencją i ulubionymi dodatkami?

Zaletą omletów jest to, że można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, słodko, słono, wytrawnie…wszystko zależy od tego, na co akurat przyjdzie nam ochota. Daniem delektują się ludzie na całym świecie, tworząc jego regionalnie inspirowane odmiany. Dzisiaj proponujemy omlet w stylu hiszpańskim, który zyska zapewne uznanie wśród zwolenników dań wytrawnych, a także wśród wszystkich, którzy nie przepadają za słodką wersją omletów. Bazą potrawy są gotowane ziemniaki, papryka, oliwki i cebula. To właśnie one dodadzą charakteru i wyrazistości tradycyjnym składnikom omletów. Potrawę można serwować nie tylko jako śniadanie, ale także podwieczorek czy pożywną kolację.

 

Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51

 

Składniki dla 4 osób:
Oregano Prymat
Bazylia otarta Prymat
Papryka słodka Prymat
Jajka – 12 sztuk
Ziemniaki ugotowane – 2 sztuki
Cebula – ½ sztuki
Oliwki czarne Smak
Papryka – 1 sztuka
Masło
Mleko – 50 ml
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w plastry, a cebulę i paprykę w większą kostkę. Możemy użyć papryk w różnych kolorach.
Kilka czarnych oliwek kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i na wolnym ogniu podsmażamy cebulę, ziemniaki i paprykę.
Jajka wbijamy do miski, dolewamy mleko oraz dodajemy paprykę mieloną, bazylię i oregano. Doprawiamy świeżo mieloną solą morską i pieprzem do smaku. Na podsmażone na patelni warzywa wylewamy jajka, a wierzch posypujemy oliwkami.
Smażymy do momentu, aż omlet zetnie się na bokach. Wówczas przykrywamy patelnię folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 6 minut.
Omlet jest gotowy, kiedy środek jest delikatnie miękki.

 

mileneczka5 11.11.2015 22:00
ciekawy przepis-wypróbuje:)
09.11.2015 23:30
Prowadząca smacznie prezentuje :). Przekaz w ciekawej formie i klimat smakowitości smaku i zapachu roztacza się w moim mieszkaniu....Super pacjentopolski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak