Przepis dnia V: Musaka, odc. 11

14.09.2015

 

Musaka to obok znanej sałatki greckiej jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni greckiej. Tę niezwykle aromatyczną zapiekankę z mięsem i bakłażanem polecamy właśnie dzisiaj.

 

Jedną z najbardziej lubianych kuchni świata jest kuchnia śródziemnomorska, w tym należące do niej greckie przysmaki. Inspirując się tą właśnie dla nas wciąż egzotyczną kuchnią warto sięgnąć po coś klasycznego i jednocześnie pełnego wyrafinowanej prostoty – musakę.

My Polacy uwielbiamy zapiekanki. Każdy z nas ma w zanadrzu kilka propozycji zapiekanego dania, które od czasu do czasu serwuje we własnym domu. Dlaczego by więc nie sięgnąć po grecki przysmak? Musaka to bowiem nic innego jak właśnie zapiekanka. Przygotowujemy ją z plastrów bakłażana przekładanego mięsem mielonym i sosem beszamelowym. W greckiej kuchni istotne są też przyprawy, których nie może zabraknąć i do tego dania. Czym byłby np. sos beszamelowy bez dodatku aromatycznej gałki muszkatołowej? Mięso mielone polecamy z kolei doprawić cynamonem, który doda intrygującego smaku potrawie.

Czy wiesz, że…w zależności od fantazji bakłażana możecie pokroić wzdłuż w plasterki lub w poprzek na cieniutkie talarki. Krójcie je cienko, ponieważ każdy plasterek będziecie później krótko obsmażać na patelni.

 

Więcej o kuchni greckiej znajdziecie >>TUTAJ<<

 

 

Musaka

Składniki dla 3-4 osób:

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowe (może być jagnięcina, wołowina)
  • 100 g startego żółtego sera (może być kozi)
  • 50 g mąki pszennej
  • 125 ml wina czerwonego
  • 50 g masła
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • ½ sztuki cebuli
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml mleka 3,5%
  • 1 duży bakłażan
  • Liść laurowy Prymat
  • Cynamon mielony Prymat
  • Bazylia otarta Prymat
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat
  • Sól morska Prymat
  • Pieprz czarny mielony Prymat

 

Przygotowanie:

Do zimnego garnka wrzucamy mięso mielone oraz przyprawy. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. W misce zgniatamy dłońmi pomidory pelati.

Sos beszamelowy: do małego rondelka wrzucamy masło i mąkę, dodajemy gałkę muszkatołową, świeżo mielony pieprz, sól. Powoli wlewamy mleko. Sos ma mieć konsystencję budyniu.

Bakłażana kroimy w cienkie plastry wzdłuż lub wszerz. Plastry bakłażana solimy i odstawiamy na chwilę. Do mięsa w garnku dolewamy czerwone wino i czekamy aż odparuje, następnie dodajemy pomidory i gotujemy około 40 minut. Na patelnię wylewamy dużo oleju, na który wrzucamy opłukane i osuszone wcześniej plastry bakłażana i smażymy je na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy bakłażana z nadmiaru tłuszczu. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy beszamel, następnie układamy plastry bakłażana, posypujemy startym serem, układamy mięso. Następnie układamy drugą warstwę.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.

Podajemy w naczyniu, w którym piekliśmy musakę, ozdobioną świeżą bazylią.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

15.09.2015 12:27
ja również wypróbuję ten przepis, tym bardziej że jeszcze nigdy nie robiłam nic z bakłażana :)

Doradca Smaku

15.09.2015 11:11
Daj znać koniecznie jak smakowało:)

Futka

15.09.2015 09:58
Świetna i bardzo smakowita propozycja. Z przyjemnością wypróbuję przepis :)
prymat