Przepis dnia V: Muffiny z czekoladą, odc. 3
Babeczki czy muffinki? Wbrew pozorom to wcale nie zamienniki, a nazwy przeznaczone dla dwóch rodzajów słodkości. Babeczki najczęściej podawane są z owocami, lukrem czy różnego rodzaju dekoracjami na wierzchu, natomiast muffinki to po prostu ciasto z dodatkami posypane jedynie cukrem pudrem. Z pewnością znajdą się amatorzy jednego i drugiego rodzaju słodkości, dlatego w dzisiejszym programie prezentujemy przepis na słodkie czekoladowe muffinki.
Do ciasta na muffinki warto dodać sodę oczyszczoną dzięki której ciasto będzie pulchniejsze i lżejsze. Odrobina wanilii doda delikatnego smaku czekoladowej nucie. Przy cieście na muffinki możemy dowolnie tworzyć smaki mieszając różne rodzaje czekolady - np. czekoladę mleczną, gorzką, czy karmelową. Możemy przygotować również 3 warianty muffinek - dla każdego wariantu inny smak czekolady.
Muffiny z czekoladą
Składniki na 12-15 babeczek:
- Mleko – 200 ml
- Czekolada karmelowa – 100 g
- Czekolada ciemna (gorzka) – 50 g
- Mąka pszenna – 250 g
- Cukier puder – 80 g
- Jaja – 2 sztuki
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona Prymat– ½ łyżeczki
- 1 Laska wanilii Prymat
- Cynamon Prymat – 1 i ½ łyżeczki
- Pieprz czarny Prymat
- Olej słonecznikowy – ok. 60 ml
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C
Wszystkie produkty suche (mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder, sodę oczyszczoną, cynamon) przesiewamy przez sito do miski. Laskę wanilii rozkrajamy wzdłuż i ziarna dodajemy do miski.
W drugiej misce łączymy wszystkie mokre składniki (mleko, jajka, olej) i dokładnie mieszamy. Następnie składniki suche łączymy z tymi mokrymi .
Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do przygotowanych składników. Cześć czekolady możemy zostawić do dekoracji.
Dla zaostrzenia smaku do ciasta można dodać pieprz czarny świeżo mielony lub chili pieprz cayenne.
Foremki na muffiny wypełniamy do 2/3 wysokości, przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika.
Muffinki są gotowe kiedy osiągną złocisty kolor. Aby mieć pewność, że są gotowe możemy użyć drewnianego patyczka (jeśli po wyjęciu z muffiny będzie wilgotny, oznacza to, że jeszcze chwilę musimy piec muffiny).
Po ok. 20 minutach wyjmujemy muffiny z piekarnika, posypujemy startą czekolada i cukrem pudrem.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu Przepis dnia codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na dużym ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.
Komentarze (2)