Przepis dnia V: Makaron gryczany z boczkiem i serem brie, odc. 7
Makaron z boczkiem i serem brie to nasza propozycja na obiad dla całej rodziny. Możemy zabrać go ze sobą w jednym pojemniku do pracy czy szybko przyrządzić, gdy wracamy głodni do domu. W miarę możliwości zastępujmy jak najczęściej białe makarony ciemnymi w naszej codziennej diecie.
Gotując makaron na obiad zawsze można przygotować więcej i pozostałą część wykorzystać do przygotowania sałatki z ulubionymi składnikami, które mamy w lodówce. Dzięki temu będziemy mieć już gotową bazę do kolejnego dania.
Czy wiesz, że... Po dodaniu kawałków sera brie do makaronu wystarczy dolać na patelnię drobinę ciepłej wody, a stworzy się pyszny sos.
Makaron gryczany z boczkiem i serem brie
Składniki dla 2 osób:
- 150 g makaronu gryczanego
- 4 plastry boczku wędzonego
- 60 g sera brie
- Natka pietruszki
- Oliwki czarne Smak
- 20 ml oliwy
- 2 łyżki masła
- 4 -5 sztuk Pomidorów suszonych Smak
- Natka suszona Prymat
- Zioła prowansalskie Prymat
- Przyprawa do dań z makaronu Prymat
Dodatkowo: pieprz w młynku Prymat, sól w młynku Prymat
Sposób przygotowania:
Kroimy boczek w małą kostkę i podsmażamy go chwilę na rozgrzanej patelni. Makaron gotujemy al dente. Następnie kroimy cienko suszone pomidory i dorzucamy je do smażącego się boczku. Ze słoika wyjmujemy czarne oliwki, które kroimy w plasterki, a ser brie kroimy w nieregularne kawałki.
Do boczku dolewamy odrobinę oliwy, a następnie dokładamy wcześniej ugotowany makaron. Dosypujemy do makaronu zioła prowansalskie, przyprawę do dań z makaronu, natkę pietruszki suszoną, czarne oliwki, ser brie oraz posiekaną drobno natkę pietruszki. Podlewamy odrobiną ciepłej wody, zwiększamy temperaturę i mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dokładamy 2 małe łyżeczki masła ,trochę soli, pieprzu i obsmażamy kilka minut.
Po przełożeniu na talerz możemy udekorować bazylią bądź świeżą natką pietruszki.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu Przepis dnia codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na dużym ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się