Przepis dnia V: Krem z dyni z krewetkami odc. 17
Nie wyobrażamy sobie tej pory roku bez aromatycznego kremu z dyni. Gałka muszkatołowa, ostra papryka i imbir mają właściwości rozgrzewające, a smak mleka kokosowego przywołuje wspomnienie lata. To zupa idealna na koniec września!
Czy wiesz, że... Olej kokosowy jest świetny do smażenia, a także do ciast. Wypróbujcie go koniecznie, bo jest klasyfikowany jako "superfood", czyli zawiera cenne dla naszego organizmu składniki.
Krem z dyni z krewetkami
Składniki dla 2 osób:
- Dynia pieczona w kawałku – 400 g
- Marchew – 4 małe sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Krewetki świeże– 3 sztuki
- Dymka – 1 sztuka
- Mleczko kokosowe – 500 ml
- Olej kokosowy – 2 łyżki
- Gałka muszkatołowa mielona Prymat
- Imbir mielony Prymat
- Papryka ostra mielona Prymat
- Sól morska Prymat
- Pieprz czarny Prymat
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka a marchew w grube plastry.
Do garnka wkładamy olej kokosowy i dodajemy warzywa.
Dynię pieczemy w piekarniku w temperaturze 130-150° przez około 15-20 minut. Upieczona dynię rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka z warzywami.
Do garnka przekładamy mleczko kokosowe i dodajemy przyprawy: imbir, paprykę ostra oraz gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku świeżo mieloną solą morską i pieprzem czarnym.
Całość gotujemy około 25 minut, a następnie miksujemy, nie zdejmując z ognia.
Po zmiksowaniu dodajemy krewetki i gotujemy ok. 3 minuty. Zamiast krewetek można dodać kawałki ulubionej świeżej ryby.
Zupę przelewamy do miseczek i podajemy udekorowaną grubo pokrojonym szczypiorem z dymki.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się