Karp obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole, wiodąc prym wśród świątecznych potraw. Wariantów jego przygotowania jest bardzo wiele. Dzisiaj proponujemy karpia ze zdrowym zielonym i chrupiącym akcentem jarmużu.
Sposób obróbki ryby jest specjalnie dla tych, którzy z ośćmi nie lubią się bawić. Wystarczy pokroić płat w dość cienkie paski i usmażyć je na głębokim oleju. Zanim tam trafią, należy je dokładnie obsypać przyprawą do ryb. Znajdują się w niej wszystkie potrzebne przyprawy – gorczyca, skórka z cytryny, zioła, a także sól – wszystko w idealnie dobranych proporcjach. Dlatego Przyprawy do ryb nie należy żałować. Potrawa uzyska bardzo świeży i zdrowy akcent dzięki obecności jarmużu, który również poddajemy krótkiemu, trwającemu zaledwie minutę smażeniu w tłuszczu. Chrzan żurawinowy i musztarda rosyjska spełnią rolę pikantnych, zaostrzających apetyt sosów.
Warto czasem urozmaicić tradycyjne bazowe produkty i nadać im świeżości i lekkości. Smacznego!
Składniki dla 2 osób:
1 filet z karpia
Kilka liści jarmużu
Olej
Chrzan żurawinowy Smak
Przyprawa do ryb Prymat
Pieprz cytrynowy Prymat
Musztarda rosyjska Prymat
Sól morska Prymat
Przygotowanie:
Oczyszczonego karpia sparzamy ciepłą wodą, kroimy w cienkie plastry. Nacinamy delikatnie jego skórę. Każdy kawałek obsypujemy przyprawą do ryb, odstawiamy na 15 minut. Liście jarmużu obrywamy z długich łodyg (zamiast jarmużu możemy użyć szpinaku lub kapusty włoskiej). Liście sparzamy w gorącej wodzie z solą. Do garnka z wodą wrzucamy jarmuż na 2 minuty, wyjmujemy na ściereczki, aby odsączyć nadmiar wody.
Do głębokiego garnka wlewamy dużo oleju. Po rozgrzaniu oleju wrzucamy na niego osuszony jarmuż (uważając na pryskanie) na 1 minutę, wyjmujemy ponownie na ściereczkę. Do oleju po jarmużu wkładamy rybę (partiami) na 2-3 minuty.
Układamy jarmuż na talerz, wykładamy chrzan żurawinowy i musztardę, na to układamy karpia. Możemy udekorować cytryną, kiełkami. Posypujemy pieprzem cytrynowym na wierzch.