Przepis dnia V: Kaczka pieczona z pomarańczami, odc. 65
Zastanawiacie się, jakie dania powinny pojawić się na Waszych stołach w tegoroczne Święta? Mamy dla Was aromatyczną i chrupiącą propozycję. Co powiecie na kaczkę pieczoną z pomarańczami?
W świątecznym menu nie może zabraknąć smakowitych i klasycznych kąsków, które zawsze wywołują zachwyt domowników. Chociaż kaczka od lat stanowi jedną ze sztandarowych propozycji świątecznych obiadów, to podana na stół, wciąż wywołuje zachwyt swoją chrupkością i smakiem. Dlatego warto pokusić się o to, aby przygotować ją faszerowaną pomarańczą. Tajemnica jej niezwykłego aromatu skryta jest w połączeniu egzotycznych owoców z goździkami, które sprawią, że danie swoim zapachem wypełni domowe cztery kąty i oczaruje zmysły wszystkich degustatorów.
Z tak przygotowaną kaczką idealnie współgrają pieczone ziemniaczki doprawione do smaku majerankiem i czosnkiem staropolskim.
Składniki dla 5 osób:
Kaczka cała – 1 sztuka
Miód – 2 łyżeczki
Majeranek otarty Prymat
Goździki całe Prymat
Czosnek staropolski Prymat
Imbir mielony Prymat
Pomarańcze – 2 sztuki
Małe ziemniaki – 6 sztuk
Olej
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat
Sposób przygotowania:
Kaczkę w całości myjemy i oczyszczamy. Przygotowujemy marynatę: do miseczki wsypujemy imbir, majeranek, czosnek staropolski, odrobinę oleju, sól do smaku oraz miód. Miodu nie dodajemy za dużo, ponieważ może się skarmelizować i spalić w piekarniku. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i smarujemy nią kaczkę. Jedną pomarańczę w kostkę (w całości, ze skórą), posypujemy rozgniecionymi w dłoniach goździkami. Solimy środek kaczki, wkładamy pokrojone pomarańcze z goździkami. Drugą pomarańczę rozkrajamy na pół, wbijamy w nią goździki (można ponacinać pomarańczę nożem i w dziurki włożyć goździki), wkładamy połowę pomarańczy do wnętrza kaczki. Zawiązujemy nogi kaczki sznurkiem, aby farsz nie wypadł. Podnosimy kaczkę i smarujemy jej spód pozostałą marynatą. Przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego, odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
Przygotowujemy pieczone ziemniaki: kroimy ziemniaki na pół i wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy je odrobiną oleju, posypujemy czosnkiem staropolskim, majerankiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kaczkę wyjmujemy z lodówki i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Ziemniaki pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Kaczkę podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Danie możemy przystroić dekoracją z pomarańczy z wbitymi goździkami.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.
Komentarze (2)