Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i kozim serem, odc. 75
Wyjątkowe okazje warto podkreślić uroczystym obiadem. Kacze uda z dodatkiem koziego sera i żurawiny zachwycą swoim niezwykłym aromatem oraz kruchością i delikatnością.
Zarówno pieczone jak i duszone mięso z kaczki idealnie pasuje na niedzielny obiad czy wyjątkowe okazje. Chociaż jest ono nieco bardziej tłuste niż często pojawiające się na naszych stołach mięso z kurczaka i indyka, to jednak potrafi wywołać prawdziwy zachwyt ze względu na swój niepowtarzalny smak.
W klasycznej wersji kaczka serwowana jest z jabłkami, natomiast warto pokusić się również o finezyjne jej połączenie z wytrawnym kozim serem i słodką żurawiną. Aby danie nabrało pożądanego aromatu, należy je odpowiednio wcześniej zamarynować. W ten sposób potrawa zyska doskonały smak i znakomity zapach, który rozniesie się po całym domu, zwiastując zbliżającą się porę obiadową.
Tak przygotowane danie można podawać z upieczonymi batatami i sałatką z rukoli.
Składniki dla 2 osób:
Bataty – 2 sztuki
Nogi kacze – 2 sztuki
Ser kozi twardy – 40 g
Liść laurowy Prymat
Natka Pietruszki suszona Prymat
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
Bułka tarta Prymat
Mięso mielone indycze – 100 g
Żurawina suszona – 40 g
Olej – 100 ml
Pieprz czarny Prymat
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy farsz: mięso mielone przekładamy do miski, do niego rozkruszamy kozi ser, dodajemy suszoną żurawinę i dużą ilość suszonej natki pietruszki. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Dodajemy pół łyżeczki bułki tartej, żeby zagęścić konsystencję farszu, zagniatamy i odstawiamy.
Opalamy włoski na skórze kaczki (opalarką lub nad gazem). Nacinamy mięso wzdłuż kości udowej i wyjmujemy kość oraz chrząstkę. Przygotowujemy marynatę: do miseczki wsypujemy kilka rozkruszonych w dłoniach liści laurowych, znaczną ilość przyprawy do drobiu po myśliwsku, olej i całość łączymy.
Kacze nogi dokładnie marynujemy. Do środka, w miejsce po kości wkładamy przygotowany farsz, zamykamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy. Bataty przekładamy do drugiego naczynia żaroodpornego. Polewamy je odrobiną oleju, wrzucamy kilka pokruszonych liści laurowych i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Oba naczynia wstawiamy do piekarnika. Ziemniaki pieczemy przez godzinę w 180 stopniach, a kaczkę przez 1,2 h w 120 stopniach. Możemy również obie potrawy piec przez 1,5 h w 150 stopniach.
Podajemy z ulubioną sałatą np. rukolą i ozdabiamy żurawiną.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.
Komentarze (1)