Na europejskich talerzach podroby pojawiają się bardzo często i kojarzone są z prawdziwymi przysmakami. W Polsce popularne są tylko niektóre z nich. Należą do nich serca wieprzowe, które odpowiednio przyrządzone są smaczne i doskonale rozgrzewają.
W kuchni staropolskiej popularny był duszony gulasz z serc wieprzowych w sosie chrzanowym. Z upływem czasu jego przygotowanie uległo jednak pewnym zmianom. Dzisiaj jego przyrządzenie w dużej mierze zależy od naszych kulinarnych inspiracji. Serca wieprzowe świetnie smakują zarówno gotowane, duszone czy smażone. Jeśli podroby chcemy uczynić daniem głównym, to nie będziemy mieli problemu z wyborem odpowiednich dodatków. Rewelacyjnie smakują podane zarówno w tradycyjnej formie z ziemniakami, jak też z kaszą gryczaną. Kluczowy natomiast pozostaje sposób ich przyprawienia. Chociaż w dużej mierze zależy on od naszego gustu, warto jednak pamiętać o tym, aby wybrać odpowiednią kompozycję przypraw, która nada daniu wyjątkowy smak i aromat.
Pomocna może okazać się tutaj Przyprawa do gulaszu Prymat, która stanowi mieszankę ziół i suszonych warzyw. Warto też dodać do gulaszu suszone śliwki, które są źródłem wielu witamin i cennych pierwiastków. W ten sposób przygotowane danie będzie znakomitą propozycją, na deszczowe dni, które nas rozgrzeje i doda energii.
Gulasz z serc wieprzowych z suszoną śliwką
Składniki dla 2 osób:
2 sztuki serc wieprzowych
Kilka sztuk pieczarek
1 cebula
2 torebki kaszy gryczanej
Kilka sztuk śliwek suszonych
Olej słonecznikowy
Liść laurowy Prymat
Papryka ostra Prymat
Przyprawa do gulaszu Prymat
Sos pieczeniowy ciemny Kucharek
Sól morska Prymat
Pieprz kolorowy Prymat
Oczyszczamy serca z błon i tłuszczu. Na patelni rozgrzewamy olej. Śliwki i pieczarki kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Zostawiamy 2 ładne kapelusze do dekoracji potrawy. Wkładamy mięso na rozgrzaną patelnię wraz z dwoma kapeluszami pieczarek. Do miseczki wsypujemy sos pieczeniowy, zalewamy zimną wodą i mieszamy. Do garnka wlewamy olej i dodajemy kilka liści laurowych, wsypujemy kaszę. Z patelni wyjmujemy kapelusze pieczarek do dekoracji, wsypujemy cebulę i pokrojone pieczarki. Następnie dodajemy przyprawę do gulaszu, ostrą paprykę i 2 liście laurowe, całość podsmażamy. Do garnka z kaszą wlewamy wodę (wg proporcji 1 część kaszy na 1,6 części wody). Dodajemy sól i pieprz, gotujemy w niskiej temperaturze około 12 minut (nie mieszamy). Do patelni z mięsem, cebulą i pieczarkami dodajemy sos pieczeniowy i gotujemy około 40 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i kroimy w plasterki, podajemy z kaszą i sosem, udekorowane kapeluszami pieczarek oraz świeżymi śliwkami.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.