Gulasz wieprzowy jest popularną potrawą na polskich stołach. Sekret jego wyjątkowego smaku tkwi w wysokiej jakości składnikach oraz odpowiednio dobranych przyprawach do mięsa. Smak idealnie podkreślą owoc jałowca i rozmaryn - dobrze komponują się z czerwonym mięsem, a często stosuje się je do potraw z dziczyzny.
W związku z tym, że owoc jałowca jest bardzo aromatyczną przyprawą, wystarczy kilka jego ziaren. Rozmaryn należy rozgnieść w palcach, tak żeby potrawa nabrała aromatu. Pamiętajmy, że czas duszenia mięsa zależy od jego rodzaju - jeśli jest to wieprzowina powinniśmy ją dusić ok 35-40 minut.
Gulasz wieprzowy
Składniki dla 2 osób:
- Karkówka wieprzowa – 400 g
- Grzyby leśne – 200 g
- Cebula – ½ sztuki
- Czosnek – 1 ząbek
- Marchewka – 1 sztuka
- Rosół wołowy Kucharek – 1 kostka
- Owoc jałowca Prymat
- Pieprz czarny ziarnisty Prymat
- Rozmaryn Prymat
- Olej rzepakowy – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1 kostkę Rosołu wołowego Kucharek rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mięso, marchewkę oraz cebulę kroimy w grubą kostkę. Olej rzepakowy wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Kroimy czosnek i dodajemy wraz z warzywami na patelnię. Następnie dodajemy leśne grzyby. Owoc jałowca, czarny pieprz i rozmaryn rozgniatamy nożem na desce dla uzyskania aromatu. Warzywa po krótkim obsmażeniu przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy mięso. Jeżeli mamy czerwone wino, możemy dodać je do smażącego się mięsa. Po odparowaniu wina dodajemy do mięsa warzywa, przyprawy i zalewamy przygotowanym wcześniej rosołem wołowym. Dusimy ok 35-40 minut. Czas duszenia zależy od rodzaju wybranego mięsa. Przed podaniem ozdabiamy natką pietruszki, podajemy z kaszą perłową lub gryczaną.
Do przygotowania gulaszu możemy wykorzystać do przepisu również wołowinę lub dziczyznę.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu Przepis dnia codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na dużym ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.