Przepis dnia V: Fricassee z kurczakiem, odc.2
Zakończyliśmy sezon upałów, wkrótce dni będą stawać się coraz chłodniejsze, a nasz organizm będzie potrzebować bardziej treściwych potraw. Oprócz jednogarnkowych gulaszu, lecza czy stroganowa, jesienne menu wzbogacić można o potrawkę.
Potrawkę można przygotowywać z dowolnego mięsa. Mięso jest gotowane w małej ilości wody razem z warzywami, a następnie podawane w powstałym wywarze. Można wykorzystać mięso z królika, cielęciny czy z kurczaka. W Przepisie Dnia prezentujemy specjalną wersję potrawki z mięsem - fricassee - czyli tradycyjne francuskie danie duszone przygotowywane głównie z kurczaka.
Poniżej propozycja dania Fricassee z kurczakiem:
Fricassee z kurczakiem
Składniki dla 2 osób:
- Filet z kurczaka – 300 g
- Pieczarki – 3 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Groszek zielony – 100 g
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml
- Ryż brązowy – 1 torebka
- Tymianek Prymat
- Przyprawa do kurczaka po staropolsku Prymat
- Czosnek granulowany Prymat
- Olej
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem przez około 20 minut.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy na ściereczce kuchennej i kroimy w paski o średniej wielkości. Mięso obtaczamy w przyprawie do kurczaka po staropolsku i zostawiamy na parę minut, aby przeszło aromatem przyprawy
Cebulę kroimy w pióra, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Następnie doprawiamy do smaku czosnkiem granulowanym, i tymiankiem.
Po chwili dodajemy czosnek, cebulę i pieczarki.
Całość zalewamy śmietana i dusimy razem. Pod koniec duszenia dodajemy zielony groszek.
Podajemy z brązowym ryżem.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu Przepis dnia codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na dużym ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się