Połączenie kurczaka z kaszą kukurydzianą może wydawać się niecodzienne, ale warto spróbować i takiej ekstrawagancji w kuchni. Kasza jest łatwa w przyrządzeniu i nadaje wyjątkowy smak. Oprócz tego jest bezglutenowa, dzięki czemu potrawę mogą jeść również osoby uczulone na gluten.
Smak kurczaka wzmocnią składniki umieszczone w kieszonce podczas obróbki termicznej - leśne grzyby, ser camembert i intensywne w smaku pomidory suszone. Natka pietruszki nada koloru i aromatu, a chrupiąca skórka kurczaka nasycona aromatem przypraw dopełni całe danie.
Jednym słowem, polecamy!
Filet z kurczaka z serem camembert
Składniki dla 2 osób:
- Majeranek otarty Prymat
- Oregano Prymat
- Natka pietruszki suszona Prymat
- Pierś z kurczaka ze skórą – 2 sztuki
- Masło – 30 g
- Czosnek – kilka ząbków
- Kaszka kukurydziana – 2 łyżki
- Grzyby leśne – kilka sztuk
- Ser camembert – 1 sztuka
- Mleko – 150 ml
- Suszone pomidory Smak – kilka sztuk
- Sól morska Prymat
- Pieprz czarny Prymat
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy farsz: grzyby i ser camembert kroimy w średniej wielkości kawałki, czosnek drobno siekamy. Ser nie musi być drobno pokrojony, bo rozpuści się w trakcie smażenia i pieczenia.
Suszone pomidory kroimy w drobne paseczki. Składniki przekładamy do miski, mieszamy, dodajemy oregano, natkę pietruszki, świeżo mieloną sól morską i pieprz. Składniki dokładnie mieszamy i dostawiamy na chwilę.
W piersiach robimy kieszonki, przekrajając je na pół, wkładamy do nich farsz i „zamykamy”.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej z suszonych pomidorów i smażymy na nim piersi z kurczaka. Piersi smażymy z każdej strony po 4 minuty, zaczynając smażenie od strony skóry.
Następnie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy dodatek z kaszki kukurydzianej. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, sól, majeranek i natkę pietruszki. Po rozpuszczeniu masła dodajemy kaszkę kukurydzianą i gotujemy około 12 minut. W międzyczasie musimy sprawdzać czy kaszka nie jest zbyt gęsta (rozcieńczamy mlekiem) bądź zbyt rozwodniona (zagęszczamy dodając więcej kaszki).
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i ponownie wstawiamy jeszcze na ok. 3 minuty do piekarnika, zwiększając temperaturę do 220 stopni, aby kurczak się zarumienił.
Kurczaka podajemy z kaszką i suszonymi pomidorami.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.