Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Cielęcina vitello tonnato, odc. 26

 

Kuchnia włoska jakiej jeszcze nie znacie, czyli oryginalny pomysł na połączenie mięsa cielęcego z… rybą. Zapraszamy na włoską klasykę w objęciu aromatycznych przypraw.

 

Cielęcinę vitello tonnato spotkacie niemal w każdej włoskiej restauracji. Przysmak Piemontu, który uważany jest za jedno z najbardziej klasycznych antipasti Włoch może także zagościć w Waszych domach. Do jego przygotowania wystarczy cielęcina, tuńczyk, aromatyczne przyprawy i jeszcze kilka innych produktów, które razem tworzą niezwykle oryginalną w smaku przystawkę.

Skoro Włosi od wieków są amatorami tego dania, to warto także sięgnąć po nie w Polsce. Tak jak pizza czy spaghetti także vitello tonnato nie znudziło się im jeszcze, a nawet wciąż inspiruje do eksperymentów. Dlatego też jadąc na wycieczkę do Włoch możecie spotkać wiele sposobów jej podawania.

 

Czy wiesz, że… przygotowując cielęcinę nie usuwamy z niej włókien kolagenowych. Po zawinięciu mięsa w folię i włożeniu do piekarnika włókna te rozkleją się wewnątrz cielęciny.

Po wyjęciu z piekarnika cielęciny nie wyciągajmy z folii. Niech wszystkie soki, które w trakcie pieczenia z niej wyjdą ponownie wchłoną się w strukturę mięsa.

 

Przepis dnia V: Cielęcina vitello tonnato, odc. 26 

 

Składniki dla 5 osób:

  •  1 kg udźca cielęcego
  • 120 g tuńczyka z puszki
  • Kapary Smak
  • 120 g majonezu
  • Sok z ¼ cytryny
  • 50 ml białego wina
  • Rukola – kilka garści
  • Rozmaryn Prymat
  • Tymianek Prymat
  • Czosnek staropolski Prymat
  • Pieprz czarny Prymat

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy czosnek staropolski, rozkruszony w palcach rozmaryn i tymianek oraz świeży czosnek. Cielęcinę wkładamy do miski z przyprawami i dokładnie obtaczamy. Mięso dokładnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 135 stopni ma około 1 godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Wkładamy do miski tuńczyka z puszki, dodajemy majonez, kapary oraz nieco wody z kaparów. Do tego dolewamy sok z cytryny oraz odrobinę białego wina. Dodajemy pieprz do smaku. Mieszamy składniki – sos możemy podawać w formie wymieszanej lub zmiksowanej – wg uznania. Po upieczeniu i wystudzeniu, wyjmujemy mięso z folii i kroimy na jak najcieńsze plasterki.

Na talerzu nakładamy sos, układamy plastry mięsa, możemy ozdobić pomidorkami koktajlowymi przeciętymi na połówki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak