Kuchnia włoska jakiej jeszcze nie znacie, czyli oryginalny pomysł na połączenie mięsa cielęcego z… rybą. Zapraszamy na włoską klasykę w objęciu aromatycznych przypraw.
Cielęcinę vitello tonnato spotkacie niemal w każdej włoskiej restauracji. Przysmak Piemontu, który uważany jest za jedno z najbardziej klasycznych antipasti Włoch może także zagościć w Waszych domach. Do jego przygotowania wystarczy cielęcina, tuńczyk, aromatyczne przyprawy i jeszcze kilka innych produktów, które razem tworzą niezwykle oryginalną w smaku przystawkę.
Skoro Włosi od wieków są amatorami tego dania, to warto także sięgnąć po nie w Polsce. Tak jak pizza czy spaghetti także vitello tonnato nie znudziło się im jeszcze, a nawet wciąż inspiruje do eksperymentów. Dlatego też jadąc na wycieczkę do Włoch możecie spotkać wiele sposobów jej podawania.
Czy wiesz, że… przygotowując cielęcinę nie usuwamy z niej włókien kolagenowych. Po zawinięciu mięsa w folię i włożeniu do piekarnika włókna te rozkleją się wewnątrz cielęciny.
Po wyjęciu z piekarnika cielęciny nie wyciągajmy z folii. Niech wszystkie soki, które w trakcie pieczenia z niej wyjdą ponownie wchłoną się w strukturę mięsa.
Składniki dla 5 osób:
- 1 kg udźca cielęcego
- 120 g tuńczyka z puszki
- Kapary Smak
- 120 g majonezu
- Sok z ¼ cytryny
- 50 ml białego wina
- Rukola – kilka garści
- Rozmaryn Prymat
- Tymianek Prymat
- Czosnek staropolski Prymat
- Pieprz czarny Prymat
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy czosnek staropolski, rozkruszony w palcach rozmaryn i tymianek oraz świeży czosnek. Cielęcinę wkładamy do miski z przyprawami i dokładnie obtaczamy. Mięso dokładnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 135 stopni ma około 1 godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Wkładamy do miski tuńczyka z puszki, dodajemy majonez, kapary oraz nieco wody z kaparów. Do tego dolewamy sok z cytryny oraz odrobinę białego wina. Dodajemy pieprz do smaku. Mieszamy składniki – sos możemy podawać w formie wymieszanej lub zmiksowanej – wg uznania. Po upieczeniu i wystudzeniu, wyjmujemy mięso z folii i kroimy na jak najcieńsze plasterki.
Na talerzu nakładamy sos, układamy plastry mięsa, możemy ozdobić pomidorkami koktajlowymi przeciętymi na połówki.