Przepis dnia V: Ciasto marchewkowe, odc. 8
Ciasto marchewkowe - w krajach anglosaskich to absolutny hit wśród wypieków, a u nas też od kilku lat zdobywa coraz większą rzeszę miłośników. Idealnie smakuje z filiżanką ulubionej kawy. Zobaczcie jak wykorzystać marchewkę na słodko!
Na smak ciasta marchewkowego bardzo duży wpływ mają dodawane przyprawy korzenne. Cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa doskonale współgrają z marchwią. Niektórzy przygotowują do ciasta marchewkowego kremową masę lub lukier. Jednak dzięki marchewce jest po upieczeniu tak idealnie wilgotne, że spokojnie możemy pominąć te dodatki i na końcu błyskawicznie udekorować wypiek cukrem pudrem czy startą czekoladą.
Czy wiesz, że... do pieczenia nie musimy natłuszczać blachy ze względu na zawartość oleju w cieście.
Ciasto marchewkowe
Składniki do blachy o wymiarach 30 cm x 15 cm:
- 400 g marchewki
- 150 g ananasów z puszki
- 100 g orzechów włoskich
- 400 g cukru brązowego
- 400 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 100 g wiórek kokosowych
- 300 g oleju słonecznikowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Prymat
- Przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat
- Laska wanilii Prymat
- Cynamon Prymat
Przygotowanie:
Wbijamy 4 jajka do miseczki. Przelewamy jajka do miksera i miksujemy do podwójnej objętości. W miedzy czasie ścieramy marchewkę na tarce oraz kroimy ananasa w cienkie plastry. Do jajek dosypujemy cukier brązowy i dodajemy pestki z połowy laski wanilii. Zwiększamy obroty miksera i dodajemy powoli olej do jajek i cukru. Do drugiej miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (1 łyżeczka cynamonu, 4 łyżeczki przyprawy do piwa i wina).
Masę z miksera przekładamy do większej miski, mieszamy, dodajemy marchewkę i ananasa oraz orzechy włoskie. Następnie dodajemy po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej oraz wiórki kokosowe. Całość mieszamy delikatnie. Przesiewamy do masy „suche” składniki. Przelewamy wszystko do formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę.
Podajemy pokrojone w cienkie plastry, posypane cukrem pudrem bądź startą czekoladą, przyozdabiamy listkiem mięty.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu Przepis dnia codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na dużym ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się