Placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną, przepis z programu „Doradca Smaku”

Placki ziemniaczane w polskiej kuchni są daniem znanym i lubianym. Ciekawym urozmaiceniem tradycyjnej wersji tego przysmaku jest dodanie tartego chrzanu, koperku oraz szczypiorku. Aby wzbogacić smak potrawy, Andrzej Polan w swojej odsłonie placków ziemniaczanych użył gałki muszkatołowej, cząbru oraz majeranku. Takie zestawienie przypraw nie dość, że wydobędzie piękny aromat z dania, to jeszcze sprawi, że będzie miało zbawienny wpływ na szybszą przemianę materii.
Tak przyrządzone placki Doradca Smaku podał w połączeniu z rybą wędzoną. Całość pokropił kwaśną śmietaną i olejem koprowym.
Składniki
3-4 ziemniaki
1 jajko
1 mały korzeń chrzanu
1 łyżka mąki pszennej
Pęczek koperku
Natka pietruszki
Szczypiorek
Do smaku: Cząber, Gałka muszkatołowa mielona, Majeranek otarty Prymat
1 wędzona ryba
Chrzan z żurawiną Smak
200 ml śmietany 18%
Olej rzepakowy
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny Prymat
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce lub miksujemy w malakserze. Odlewamy nadmiar płynu, a pozostałą skrobię dodajemy z powrotem do ziemniaków. Następnie dodajemy 1 jajko, starty korzeń chrzanu, 1 łyżkę mąki, posiekany koperek, natkę i szczypiorek. Przyprawiamy do smaku cząbrem, gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, możemy dodać łyżkę mąki pszennej na koniec i wszystko dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanego ciasta smażymy z dwóch stron nieduże placki na mocno rozgrzanym oleju. Usmażone placki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i osączamy z nadmiaru tłuszczu.
Obieramy wędzoną rybę (może to być makrela, łosoś, pstrąg, itp.).
Placki wykładamy na talerz, następnie na każdy kładziemy łyżeczkę chrzanu z żurawiną oraz porcję wędzonej ryby. Wszystko polewamy delikatnie śmietaną. Możemy udekorować koperkiem i olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy).
TUTAJ zobaczysz video.
Komentarze (1)